Proširena optužnica protiv Markača i Čermaka oslobađa Gotovinu?

ODVJETNIK Ante Gotovine Luka Mišetić smatra kako izmijenjena optužnica protiv Ivana Čermaka i Mladena Markača uvelike olakšava položaj njegovog klijenta.

Kako je rekao za Jutarnji list, u jednom dijelu optužnice se navodi kako je Ivana Čermaka 5. kolovoza 1995. godine predsjednik Tuđman imenovao zapovjednikom Kninskog garnizona čime je on "postao najveći vojni autoritet u Kninskom garnizonu, što čine općine Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Nadvoda i Orlić".

Do sada se tvrdilo da je Gotovina odgovoran za svaki zločin počinjen do 15. studenog 1995. godine. Mišetić smatra kako je jasno iz tog dijela optužnice da je vojni autoritet od 5. kolovoza preuzeo Čermak i da je njegov klijent time de facto oslobođen odgovornosti za sve što se dogodilo nakon tog datuma.

Očekivano, odvjetnik Ivana Čermaka, Čedo Prodanović se s takvim tumačenjem ne slaže. U spomenutom paragrafu se, kaže, jasno navodi kako je Čermak odgovoran za područje Knina i nekoliko sela, a ne za cijelo područje Jug.

"No, Ivan Čermak se neće braniti na način da prebacuje svoju odgovornost na druge zapovjednike, pa tako ni na Antu Gotovinu." – rekao je za Jutarnji list.

Dodaje kako se ne radi o proširenju optužnice jer nema novih zločina. Ipak, širenjem opsega osoba uključenih u "zločinački pohvat" stječe se dojam da je u njemu sudjelovalo pola Hrvatske.

Oni su, kaže, tražili preciziranje u smislu definiranja ciljeva, uloga pojedinih osoba, zadataka i ostalih elemenata tog plana, a dobili su nešto posve drugo s čime nemaju preciznije određenje zločinačkog plana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara