Proširenje Vijeća sigurnosti upitno zbog napetosti između Kine i Japana?

Napetosti između Kine i Japana mogle bi utjecati na izmjenu planova o proširenju UNova Vijeća sigurnosti, izjavio je u srijedu za časopis Financial Times direktor kabineta glavnog tajnika UNa Koffija Annana, Mark Malloch Brown.

Japan, Njemačka i Indija, zemlje kandidatkinje za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti "usitinu bi trebale osluhnuti događanja u vlastitim regijama i zajamčiti da stalno mjesto ne namjeravaju iskoristiti za izravanavanje starih računa u samoj regiji već da uistinu žele prihvatiti potpuno novu odgovornost u njoj", ocijenio je Malloch Brown.

Izjave su uslijedile nakon protujapanskih prosvjeda koji potresaju Kinu u posljednjih nekoliko dana, a potaknute su objavljivanjem podatka u jednom školskom udžbeniku prema kojemu Peking i Seul optužuju Japan za "revizionizam".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseci tisuća demonstranata prosvjedovali su u više kineskih gradova, tražeći od Tokija da prizna zločine što ih je u Aziji počinila carska vojska u prvoj polovici XX. stoljeća i protiveći se istodobno mogućnosti da Japan dobije stalno mjestu u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara