Prosječna plaća u Hrvatskoj porasla za 1 posto, muškarci zarađuju 19 posto više od žena

Foto: Arhiva

PROSJEČNA plaća u Hrvatskoj u zadnjih je godinu dana porasla za jedan posto, pokazalo je istraživanje portala MojPosao provedeno na uzorku od 5000 ispitanika. Prosječna plaća u Hrvatskoj u zadnjih je godinu dana iznosila 5.909,85 kuna.

Najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama u kojima je primarna djelatnost farmacija; plaće u tim tvrtkama čak su 37 posto iznad prosjeka. Plaću drastično veću od prosjeka imaju i zaposlenici IT kompanija. Najniže plaće (oko 20 posto ispod prosjeka) su u uslužnim djelatnostima, te u turizmu i ugostiteljstvu (oko 17 posto ispod prosjeka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje plaćena struka u Hrvatskoj su inženjeri informatike, koji imaju plaću 20 posto iznad prosjeka. No, u ovoj je struci s obzirom na prošlogodišnje istraživanje zabilježen pad: prije godinu dana imali su plaću 22 posto veću od prosječne. Najlošije su plaćeni industrijski radnici, trgovački posrednici i prodavači čije su plaće čak 46 posto ispod prosjeka!

U zadnjih se godinu dana i povećala prosječna plaća muškaraca u odnosu na žene. Prema prošlogodišnjem ispitivanju, muškarci su zarađivali 18 posto više od žena, dok danas imaju 19 posto veću plaću s obzirom na svoje kolegice. Plaće su očekivano najveće u Zagrebu, gdje prosječna plaća iznosi 34 posto više od Hrvatskog prosjeka.

Na razinu plaće znatno utječe i stupanj obrazovanja pa tako osobe sa završenim fakultetom imaju 35 posto veću plaću od osoba koje su završile samo srednju školu. Najveće plaće su u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu, a najniže u privatnim tvrtkama u državnom vlasništvu. Ujedno, plaće u velikim tvrtkama puno su bolje od plaća u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara