Prosječna zagrebačka neto plaća za lipanj 6.972 kune

Prosječna zagrebačka neto plaća za lipanj 6.972 kune

Foto: Hina

PROSJEČNA neto plaća zaposlenih u Zagrebu za lipanj je iznosila 6.972 kune, što je nominalno 0,7 posto manje nego mjesec ranije, ali 6 posto više na godišnjoj razini, pokazuju podaci Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.

Prosječna je mjesečna plaća za lipanj, naime, bila 5 kuna manja nego za svibanj te 379 kuna viša nego za lipanj prošle godine.

U odnosu, pak, na prosječnu mjesečnu plaću na razini Hrvatske, koja je za lipanj iznosila 6.005 kuna, prosječna je zagrebačka neto plaća isplaćena za šesti ovogodišnji mjesec bila viša za 967 kuna ili 16 posto.

U prvoj polovici ove godine, pak, prosječna je neto plaća u Gradu Zagrebu bila na razini od 6.927 kuna i nominalno je bila 5,4 posto viša nego u prvom polugodištu 2016. godine.

Podaci zagrebačke statistike pokazuju da su najvišu prosječnu neto plaću za lipanj imali zaposleni u vađenju sirove nafte i prirodnog plina i iznosila je 12.150 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po visini prosječne neto plaće za lipanj slijede zaposleni u farmaceutskoj industriji s prosjekom od 10.503 kune, a više od 10 tisuća kuna iznosio je i prosjek plaća isplaćenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, 10,.045 kuna, te u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, 10.072 kune.

Nasuprot tomu, zaposlenici u tri djelatnosti za lipanj su primili prosječne plaće manje od četiri tisuće kuna - prosjek u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima iznosio je 3.866 kuna, u zaštitinim i istražnim djelatnostima 3.855 kuna, a u proizvodnji odjeće 3.830 kuna.

 Prosječnu plaću tek nešto višu od četiri tisuće kuna za lipanj su primili zaposleni u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenja i održavanja krajolika, 4.011 kuna, te ugostiteljstvu 4.091 kunu.

Po podacima Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, prosječna je bruto plaća zaposlenih u Zagrebu za lipanj iznosila 9.733 kune, što je nominalno 0,02 posto manje nego za svibanj, ali i 4,2 posto više nego za lipanj prošle godine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara