U Puli će se slaviti 25 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine

U Puli će se slaviti 25 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine

Foto: Hina

SVEČANOST i velika proslava obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske te proslave 68. godišnjica osnutka NR Kine, održat će se u organizaciji kineskoga Veleposlanstva idućeg petka, 29. rujna, u pulskoj Areni.

Najavili su to veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Hu Zhaoming, pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u pulskoj gradskoj palači.

Arena u crvenom

Zahvalivši se Gradu Puli i Istarskoj županiji na pomoći pri realizaciji proslave veleposlanik Hu Zhaoming najavio je da će idućeg petka cijela Arena biti osvijetljena crvenom bojom, kao simbolom Kine, ali, kako je rekao,  i "jednom od dvije boje hrvatske šahovnice",  koja je dio hrvatskoga grba.

Obećao je i pravi kineski vatromet, najduži vatromet u povijesti Pule.

"Kineski Nacionalni dan u Hrvatskoj se prvi put obilježava izvan Zagreba a proslava u Puli, pored dosadašnjih proslava u Rimu, Parizu i New Yorku, bit će jedna od najgrandioznijih na svijetu", kazao je veleposlanik Zhaoming spomenuvši i mnogobrojne gospodarske koristi predstojeće proslave.

Kineski turisti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine Hrvatsku je, naime, posjetilo više od sto tisuća kineskih turista, dok se ove godine Hrvatska već popela na prvo mjesto najbrže rastućih destinacija koje kineski turisti posjećuju. Stoga će ova proslava dodatno poboljšati promociju Pule, Istre i Hrvatske u Kini, dodao je.

Pulski gradonačelnik  Miletić istaknuo je kako je pred stanovnicima Pule i Istarske županije veliki događaj kojima će se na najljepši način obilježiti 25. obljetnica uspostave odnosa između Hrvatske i NR Kine.

"Uz bogati kulturni program svečanost će se obilježiti i spektakularnim kineskim vatrometom koji će zasigurno privući mnogobrojne posjetitelje, ali i simbolično označiti buduće hrvatsko-kineske odnose, o čemu govori i sama tema koja je prigodno nazvana - 'Zajedno u svjetliju budućnost' “, kazao je Miletić.

Velesila

Kina je svjetska velesila u svim razmjerima te smo iznimno zainteresirani kako bi Istru u potpunosti otvorili i na najbolji način predstavili kineskim turistima koji su do sada tradicionalno posjećivali Zagreb, Plitvička jezera i Dubrovnik. Spektakl pred nama zasigurno pomaže u promociji Istarske županije na kineskom tržištu, ali i širom otvara vrata još bolje buduće gospodarske suradnje, poručio je istarski župan Flego.

Veleposlanik NR Kine Hu Zhaoming je nakon predstavljanja programa Gradu Puli uručio vrijedan dar - civilni dron koji je najnovije tehnološko dostignuće brzorastućeg kineskog gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara