Proslava zagrebačke metropolije

NADBISKUP zagrebački mons. Josip Bozanić predvodio je danas, na blagdan Majke Božje Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, u Zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje kojim je završena i 150. obljetnica uspostave Zagrebačke metropolije.

Nakon mise ispred katedrale održana je prigodna svečanost, te se nastavila procesijom sa slikom zaštitnice, Majke Božje kamenitih vrata, do Trga Sv. Marka, a završila na Kamenitim vratima vraćanjem Gospine čudotvorne slike na njeno mjesto.

U ovo slavlje osim proslave 150. obljetnice Zagrebačke metropolije, uključena je i priprema za Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije, priprema za slavlje srednjoeuropskog katoličkog dana i priprema za treći dolazak Svetog Oca u Hrvatsku od 5. do 9. lipnja.

Uz brojne svećenike u misnom slavlju sudjelovali su svi biskupi Zagrebačke metropolije, banjalučki biskup Franjo Komarica i apostolski nuncij mons. Giulio Einaudi.

Na početku mons. Einaudi pročitao je Papin blagoslov, što ga je Ivan Pavao II. za jubilej Zagrebačke metropolije poslao preko državnog tajnika kardinala Angela Sodana.

Tim blagoslovom Sveti Otac želi da današnja proslava bude poticaj za crkveno zajedništvo i za novu evangelizaciju.

U propovjedi nadbiskup Bozanić rekao je da je današnje slavlje "gozba ljubavi i zajedništva na susretu Boga i nas ljudi, pogleda usmjerena na lik Bogorodice od Kamenitih vrata".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o spomenutim proslavama, nadbiskup Bozanić kazao je kako je "današnji čovjek upućen na Krista koji u našem životu želi biti znamenom, i preobraziti ga u novost života".

Posebno je podsjetio na održavanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja će proteći pod znakovitim geslom "Hodimo u novosti života".

Govoreći o važnosti Papina pohoda Hrvatskoj istaknuo je da će on biti u znaku obitelji, pa i njegov naziv - "Obitelj-put Crkve i naroda" - naglašava važnost obitelji u životu svake zajednice.

Nadbiskup Bozanić osvrnuo se i na praznine našega vremena koje pritišću Europu, ali najviše hrvatsko društvo.

"Na završetku metropolijske godine upućujemo žarke molitve Bogu da čuva naše crkve, poslušne duhu, da budu spremne učiniti ono što Isus govori, da ostanu ozračje radosti za sve sustolnike koji su umorni i beznadni u Hrvatskoj i svijetu. Hod crkve koji je obilježen procesijom, višestruki je izričaj da čovjek nije dostatan samom sebi, i da se put ne završava na prostoru zemaljskoga nego u trajnom traženju objavljenoga Boga".

U misnom slavlju sudjelovali su pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić, požeški biskup Antun Škvorčević, križevački eparh Slavomir Miklovš, đakovački i srijemski biskupi Marin Srakić, Đuro Hranić i Đuro Gašparević te varaždinski biskup Marko Culej.

Današnje slavlje završeno je Papinom molitvom koju je izgovorio 11. rujna 1994., te molitvom predanja grada Zagreba Majci Božjoj Kamenitih vrata, koju je sastavio kardinal Franjo Kuharić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara