Proslavljen 100. rođendan akademika Vladislava Brajkovića

Stoti rođendan akademika Vladislava Brajkovića, poznatog stručnjaka za međunarodno pomorsko pravo, obilježili su danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Bokeljska mornarica, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Hrvatsko građansko društvo u Kotoru, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

O radu i djelu Vladislava Brajkovića govorili su akademik Davorin Rudolf, suradnik HAZU-a Ivo Grabovac, prof. Aleksandar Bravar i Radomir Pavičević. Oni su istaknuli da je akademik Brajković sudjelovao u brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima o pomorskom pravu.

U prigodi proslave 100. obljetnice Brajkovićeva rođenja predstavljen je drugi dio knjige skupine autora "Život i djelo Vladislava Brajkovića". U knjizi je opisan rad prof. Brajkovića na zagrebačkom Pravnom fakultetu, njegovo stručno djelovanje u području međunarodnoga pomorskog prava te kao admirala Bokeljske mornarice 809. u Kotoru.

Akademik Brajković rođen je 24. siječnja 1905. u Kninu u bokeljskoj obitelji, a bio je redoviti profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu na kojem je radio do umirovljenja 1975. i na kojem je tri puta bio i dekan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Utemeljitelj je Jadranskog instituta, danas Jadranskog zavoda HAZU-a te jedan od utemeljitelja Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti.

Preminuo je u Zagrebu 1989.

U okviru proslave te obljetnice večeras će se u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskoga" održati koncert kotorskog glasovirista Ratimira Martinovića.

(Hina) xaš ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara