Proslavljen dan katoličkoga bogoslovnog fakulteta - prioritetna izgradnja nove zgrade KBF-a

SREDIŠNJI događaj proslave Dana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu bila je današnja svečanost na kojoj je diplome primilo 75 studenata i studentica koji su završili petogodišnji studij teologije na KBFu i tako stekli pravo na stručni naziv diplomirani teolog.

Današnju proslavu u prostorijama Nadbiskupskoga dječačkog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati obilježilo je i prvo dodjeljivanje nagrada Velikoga kancelara KBF-a zagrebačkoga nadbiskupa msgr. Josipa Bozanića najboljim studentima toga fakultet te najuspješnijemu diplomiranom studentu - Mislavu Kovačiću koji je petogodišnji studij završio s izvrstnom ocjenom i prosjekom 4,9.

Osim toga, posebnost ovogodišnje proslave Dana KBF-a bila je i svečana razmjena potpisanoga Ugovora o suradnji KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i Teološkoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, između dekana zagrebačkoga KBF-a Josipa Balobana i dekana ljubljanskoga Teološkog fakulteta Alojza Slavka Snoja.

Josip Bozanić čestitao je diplomiranim studentima i studenticama te njihovim profesorima na zajedničkom uspjehu. Govoreći o položaju i odnosu teologije prema suvremenomu društvu, Bozanić je ustvrdio da vrijeme u kojemu živimo traži od nastavnika KBF-a stanovitu hrabrost i novo promišljanje kako bi studenti toga fakulteta mogli biti što djelotvorniji, kako u društvu, tako i u Crkvi.

Prorektor za nastavu i studente zagrebačkoga Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov u svojoj je čestitki istaknuo da je KBF-a jedna od stožernih fakulteta najvećega hrvatskog sveučilišta.

Josip Baloban svoje je izvješće pak počeo sjećanjem na 11. ožujka prošle godine kada je preminuo kardinal Franjo Kuharić koji je istoga dana i mjeseca 1996. kao Veliki kancelar KBF-a potpisao Ugovor između Sveučilišta u Zagrebu i KBF-a kojim je taj fakultet "vraćen" na Sveučilište.

Baloban je podsjetio da je odlukom nadbiskupa Bozanića sjedište KBF-a prebačeno na lokaciju u Vlaškoj koja je sada nedostatna prostorom pa zato, dodao je, i današnja svečanost nije održana "kod kuće". Po dekanovim riječima o nedostatku prostora najslikovitije govori podatak da na jednoga studenta otpada manje od jednoga četvornog metra prostora dok je europski prosjek oko pet četvornih metara.

Dekan KBF-a smatra prioritetnim izgradnju nove zgrade Fakulteta, ali je svjestan da je to velika investicija. Baloban je podržao stajalište nadbiskupa Bozanića da izgradnja nove zgrade zagrebačkoga KBF-a bude postupna.

Zbog toga je pozvao Crkvu, Sveučilište i državne vlasti da podupru izgradnju nove zgrade KBF-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara