Proslavljen dan katoličkoga bogoslovnog fakulteta - prioritetna izgradnja nove zgrade KBF-a

SREDIŠNJI događaj proslave Dana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu bila je današnja svečanost na kojoj je diplome primilo 75 studenata i studentica koji su završili petogodišnji studij teologije na KBFu i tako stekli pravo na stručni naziv diplomirani teolog.

Današnju proslavu u prostorijama Nadbiskupskoga dječačkog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati obilježilo je i prvo dodjeljivanje nagrada Velikoga kancelara KBF-a zagrebačkoga nadbiskupa msgr. Josipa Bozanića najboljim studentima toga fakultet te najuspješnijemu diplomiranom studentu - Mislavu Kovačiću koji je petogodišnji studij završio s izvrstnom ocjenom i prosjekom 4,9.

Osim toga, posebnost ovogodišnje proslave Dana KBF-a bila je i svečana razmjena potpisanoga Ugovora o suradnji KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i Teološkoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, između dekana zagrebačkoga KBF-a Josipa Balobana i dekana ljubljanskoga Teološkog fakulteta Alojza Slavka Snoja.

Josip Bozanić čestitao je diplomiranim studentima i studenticama te njihovim profesorima na zajedničkom uspjehu. Govoreći o položaju i odnosu teologije prema suvremenomu društvu, Bozanić je ustvrdio da vrijeme u kojemu živimo traži od nastavnika KBF-a stanovitu hrabrost i novo promišljanje kako bi studenti toga fakulteta mogli biti što djelotvorniji, kako u društvu, tako i u Crkvi.

Prorektor za nastavu i studente zagrebačkoga Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov u svojoj je čestitki istaknuo da je KBF-a jedna od stožernih fakulteta najvećega hrvatskog sveučilišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Baloban svoje je izvješće pak počeo sjećanjem na 11. ožujka prošle godine kada je preminuo kardinal Franjo Kuharić koji je istoga dana i mjeseca 1996. kao Veliki kancelar KBF-a potpisao Ugovor između Sveučilišta u Zagrebu i KBF-a kojim je taj fakultet "vraćen" na Sveučilište.

Baloban je podsjetio da je odlukom nadbiskupa Bozanića sjedište KBF-a prebačeno na lokaciju u Vlaškoj koja je sada nedostatna prostorom pa zato, dodao je, i današnja svečanost nije održana "kod kuće". Po dekanovim riječima o nedostatku prostora najslikovitije govori podatak da na jednoga studenta otpada manje od jednoga četvornog metra prostora dok je europski prosjek oko pet četvornih metara.

Dekan KBF-a smatra prioritetnim izgradnju nove zgrade Fakulteta, ali je svjestan da je to velika investicija. Baloban je podržao stajalište nadbiskupa Bozanića da izgradnja nove zgrade zagrebačkoga KBF-a bude postupna.

Zbog toga je pozvao Crkvu, Sveučilište i državne vlasti da podupru izgradnju nove zgrade KBF-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara