Proslavljen Dan Osječko-baranjske županije

SVEČANOM sjednicom Županijske skupštine u osječkom HNK-u, u nazočnosti predstavnika županijske i gradske vlasti, saborskih zastupnika, gospodarstvenika, te predstavnika kulturnih djelatnika i vjerskog života, danas je proslavljen 2. lipnja Dan Osječkobaranjske županije.

Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Ramir Ristić, govoreći o funkcioniranju vlasti u Županiji, rekao je da je Skupštinu na polovici mandata napustila oporba. Izrazio je nadu u njezin povratak i želju da daljnja suradnja bude konstruktivna, a ne usmjerena rušenju vlasti.

Župan Zdravko Bosančić kao najveći problem u Županiji istaknuo je oko 34 tisuće nezaposlenih, dodavši kako postoje programi za oživljavanje, u prvome redu poljoprivrede, te malog i srednjeg poduzetništva. Kao dobar primjer naveo je kreditiranje malih i srednjih poduzetnika kroz program Poduzetnik 1 i Poduzetnik 2. Velike šanse Osječko-baranjska županija vidi u turističkoj djelatnosti, za koju su u proračunu osigurana sredstva.

I župan Bosančić i gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić izrazili su veliko zadovoljstvo što će 7. lipnja Osijek i Đakovo posjetiti Sveti Otac, istaknuvši kako pripreme za "najvećeg i najdražeg gosta teku po planu". Župan Bosančić pozvao je "oporbu da ovaj povijesni trenutak zajedno privedu kraju", a gradonačelnik Kramarić pozvao je sve građane da se "ovoga tjedna duhovno pripreme i 7. lipnja poslušaju poruke Svetoga Oca koji uvijek poziva na mir, ljubav i toleranciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U sklopu proslave Dana Osječko-baranjske županije uručene su županijske nagrade. Nagradu za životno djelo dobila je umirovljena nastavnica Nevenka Munitić u području prosvjete, Julije Njikoš u području kulture, a Andrija Vekić za životno djelo u području tjelesne kulture i sporta.

Dan Osječko-baranjske županije ustanovljen je 1997. jer je 2. lipnja te godine pokojni predsjednik Tuđman prvi put posjetio još uvijek okupiranu Baranju (Beli Manastir) uoči završetka procesa mirne reintegracije.

Oporbene stranke HDZ, HSLS i HSP nisu sudjelovale na današnjoj svečanosti proslave Dana Osječko-baranjske županije.

(Hina) vs vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara