Proslavljen dan Osječko-baranjske županije

Dan Osječkobaranjske županije ustanovljen je 2. lipnja 1997., kad je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman prvi put nakon Domovinskog rata došao u Baranju i pribivao sjednici Županijske skupštine, podsjetio je Branimir Glavaš, predsjednik Skupštine, na današnjoj svečanoj sjednici u osječkom HNK, istaknuvši kako danas, sedam godina od ustanovljenja Dana, treba biti usmjeren na budućnost, snošljivost, poštujući sve različitosti u Županiji.

Nepunih godinu dana nakon dolaska prvog predsjednika,Tuđmana, 15. siječnja1998. Hrvatska je postala ponovno cjelovita, a danas smo na putu ulaska u EU, kojem po svojim tradicijskim, kulturnim i demokratskim zasadama i pripadamo, rekao je Glavaš.

Župan Krešimir Bubalo podsjetio je na teške ratne dane i velike ratne štete, dodavši kako županijske vlasti žele omogućiti dostojanstven život svim svojim građanima. Prihvaćeni su razvojni prioriteti, među kojima su poduzetnička zona, plinska mreža u Baranji, gradnja koridora 5c, za što je važno, istaknuo je župan, okupiti znanstvenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izaslanik predsjednika Vlade Ive Sanadera ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić je, čestitavši Dan Osječko-baranjske županije, istaknuo kako su građani u toj županiji podnijeli težak teret rata i dali velik prinos stvaranju hrvatske države. Nedavna sjednica Vlade u Osijeku govori kako Vlada želi poduprijeti županijske razvojne programe, kazao je Vukelić.

Prije svečane sjednice Skupštine pred Kapelicom mira na lijevoj obali Drave županijski su predstavnici položili vijence i zapalili svijeće. U Županijskom je poglavarstvu župan Bubalo uručio županijske nagrade Anti Kelavi za gospodarske djelatnosti, Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku za prosvjetu, Josipu Cveniću za kulturu, Mirni Rajle-Brođanac za tjelesnu kulturu i šport, Damiru Tomiću za tehničku kulturu. Nagradu za životno djelo u području tjelesne kulture i športa dobio je Antun Nađsombati.

(Hina) xvs yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara