Prošli tjedan iz dućana povučena čak tri proizvoda, opasni su za zdravlje

Prošli tjedan iz dućana povučena čak tri proizvoda, opasni su za zdravlje
Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

PROŠLOG su tjedna s hrvatskog tržišta povučena tri prehrambena proizvoda jer su potencijalno opasna za zdravlje.

Prvi je maslac od povrća Aseeel iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji dolazi u pakiranju od jednog kilograma. U maslacu su pronađene povećane količine masnih kiselina. Proizvod su na tržište plasirale "Middle East Trgovine" iz Zagreba.

Potom je povučena konzervirana tuna turskog proizvođača koju na tržište stavlja Mesna industrija "Braća Pivac". Radi se o komadima tune u biljnom ulju koji sadrže povećane količine histamina, što može izazvati alergijske reakcije.

Usitnjene sjemenke lana u pakiranju od 200 grama proizvođača Alnatura treći su proizvod koji je uklonjen s polica ovoga tjedna. U sjemenkama je pronađena povećana količina cijanovodične kiseline. Proizvod distribuira tvrtka Müller.

Od početka godine s tržišta je povučeno 47 proizvoda. "Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te na one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile takozvane ostale opasnosti", rekli su iz Ministarstva poljoprivrede za Slobodnu Dalmaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara