Prošlo je 18 godina od smrti Franje Tuđmana, čovjeka koji je dijelio Bosnu, a podijelio Hrvatsku

Prošlo je 18 godina od smrti Franje Tuđmana, čovjeka koji je dijelio Bosnu, a podijelio Hrvatsku

Foto: Hina

PRIJE 18 godina, 10. prosinca 1999. godine, umro je prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman.

Cijela jedna generacija je stasala i postala punoljetna, Hrvatska je ušla u 21. stoljeće, NATO i EU, ali oko Tuđmanove politike još se lome koplja.

HDZ-ovci, nakon faze u kojoj su Tuđmanovo ime u Sanaderovoj eri prebrisali kao mrlju, sad se opet kunu u tuđmanizam, ideju ili ideologiju koja sama po sebi ne znači ništa pa je stoga svatko može koristiti kako i kad poželi.

I jutros su tako, jer to ne propuštaju, članovi HDZ-ove vlade položili cvijeće na njegov grob i zapalili svijeće.

Na Mirogoju su se okupili gotovo svi ministri aktualne vlade, bivši suradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, alkari, članovi HDZ-a, izaslanstvo Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojni građani koji i nakon 18 godina 10. prosinca dolaze iz svih dijelova Hrvatske odati počast prvom hrvatskom predsjedniku pod kojim je nastala moderna i neovisna hrvatska država.

Izaslanstvo HDZ-a predvodio je predsjednik stranke Andrej Plenković koji je nakon polaganja vijenaca istaknuo Tuđmanovu vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku koja je u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u Domovinskom ratu.

"Na Mirogoju se danas okupilo mnoštvo ljudi izraziti poštovanje prema državniku i čovjeku koji je bio lider Hrvatske u prekretničkim trenucima i za Hrvatsku i za Europu", rekao je Plenković novinarima.

U prisjećanju na 90-e godine istaknuo je da je Tuđmanova državnička politika, uz žrtvu hrvatskih branitelja, i u dijalogu s međunarodnom zajednicom, omogućila mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja, a vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske i pritom promijenjena ravnotežu snaga u BiH.

"90-e godine bile su za Hrvatsku izazovne, on nas je u tom trenutku vodio s iskrenom namjerom da izgradi demokraciju u Hrvatskoj, snažne institucije i da otvori put prema Europi, EU-u i Sjevernoatlantskom savezu", rekao je Plenković te istaknuo kako su te nacionalne zadaće ostvarene desetak godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika .

Samu hvalu za Tuđmana imala je i Kolinda.

"Duboko vjerujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja povijesnog cilja - stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Bio je čovjek jasne političke vizije, strateg i državnik", stoji u priopćenju poslanom iz Kolindina ureda.

>> ANKETA Kolinda tvrdi da se svi Hrvati sa zahvalnošću sjećaju Tuđmana, slažete li se?

Tko je bio Franjo Tuđman?

No, na stranu jeftino svakodnevno politikantstvo HDZ-ovaca koji Tuđmanovo ime koriste u dnevnopolitičke svrhe kad im to odgovara, povjesničari tek imaju pred sobom zadatak odgonetnuti tko je zaista bio Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li on bio jedan od mlađih majora JNA, partizan i antifašist koji je do kraja života branio ime Josipa Broza Tita?

Je li bio miljenik pa otpadnik od komunističkog režima?

Je li bio prvi predsjednik samostalne i neovisne Hrvatske, čovjek koji je u iznimno teškim uvjetima najzaslužniji da danas imamo samostalnu Hrvatsku?

Je li on bio prvi predsjednik FK Partizana i čovjek koji će odgoj u komunističkoj diktaturi devedesetih pokazati kroz NK Croatiju, klub koji je bio i ostao simbol svega što ne valja u hrvatskom nogometu, ali i društvu općenito?

Ili je bio krivac za privatizacijsku pljačku koja mu se, dok se narod branio od srbočetničkog agresora, odvijala tik pred očima.

HDZ između Tuđmanove politike i Europe

Osamnaesta godišnjica smrti Franje Tuđmana čeka u jednoj mučnoj, turobnoj atmosferi u središtu koje je politika prvog hrvatskog predsjednika i njegovog HDZ-a devedesetih godina u BiH.

Naime, u pozadini samoubojstva Slobodana Praljka i osuđujuće presude hercegovačkoj šestorki krije se činjenica da je sud u Haagu, čije su osnivanje podupirali upravo HDZ i Tuđman, ustanovio da je za događaje u BiH početkom devedesetih odgovorna i Hrvatska.

HDZ-ovci, od Plenkovića naniže, posljednjih dana su se našli u prilično nezahvalnoj situaciji u kojoj se već tjednima koprcaju, više ili manje uspješno. S jedne strane, na dnevnopolitičkom planu pozivanje na Tuđmana, vječno vraćanje u devedesete i u vrijeme Domovinskog rata donosi im prijeko potrebne političke bodove.

S druge strane, međunarodna instanca, koju su prisiljeni poštovati, ocijenila je da je Tuđmanova politika u BiH bila izrazito negativna te kako tadašnje hrvatsko vodstvo itekako snosi odgovornost za brojna zlodjela koja su se tada događala.

Problem odnosa Hrvatske s BiH nije od jučer. On je nešto s čime se hrvatsko društvo nikada nije suočilo, a sad je samo buknulo nakon samoubojstva Slobodana Praljka u Haagu.

Drugim riječima, od Tuđmanove smrti prošlo je 18 godina. Od rata je prošlo preko 20. No, Hrvatska se još koprca u blatu stvorenom ranih devedesetih, slaba i nesposobna da se ponosi onim dobrim, ali suoči s onim lošim.

Stoga će ocjena povijesne ličnosti Franje Tuđmana još uvijek pričekati. Dok se god njegovo ime i njegova politika koriste u svakodnevnim sitnopolitičkim čarkama i ubadanjima, povjesničari neće moći sagledati što je Tuđman točno bio: major JNA, komunist, titoist, prvi hrvatski predsjednik, otac privatizacijske pljačke ili čovjek koji je dijelio BiH, a podijelio Hrvatsku.

Ili sve odjednom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara