Prosper ponovo traži što brže uhićenje Karadžića

AMERIČKI veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper upozorio je u srijedu najviše dužnosnike Bosne i Hercegovine kako činjenica da bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić još nije uhićen i izveden pred lice pravde predstavlja ozbiljnu zapreku približavanju te zemlje Europskoj uniji.

Richard Prosper boravi u dvodnevnom posjetu BiH a u Sarajevu je razgovarao s članovima državnog Predsjedništva Sulejmanom Tihićem, Draganom Čovićem i Borislavom Paravcem.

U priopćenju iz Predsjedništva BiH objavljenom nakon razgovora vođenih iza zatvorenih vrata, ističe se kako je američki diplomat još jednom zatražio što brže privođenje pravdi svih osumnjičenih za ratne zločine a posebice Karadžića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, procjenjuje Prosper, temeljni preduvjet dalje stabilizacije BiH i njezina ukupnog napretka, posebice ukoliko se ta zemlja želi približiti euro-atlantskim integracijama.

Članovi Predsjedništva BiH suglasili su se kako je prvenstveno obveza domaćih vlasti raditi na privođenju osumnjičenih za ratne zločine no također su zatražili pomoć međunarodne zajednice kako bi se ta zadaća što brže i uspješnije obavila.

Kako je najavljeno, veleposlanik Prosper u četvrtak će boraviti u Banja Luci gdje će, među ostalima, razgovarati i s predsjednikom Republike Srpske Draganom Čavićem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara