Prosper: SAD pripravne podržati "oštre mjere" protiv Hrvatske

Prosper: SAD pripravne podržati "oštre mjere" protiv Hrvatske
AMERIČKI veleposlanik Pierre Richard Prosper zadužen za pitanja ratnih zločina izjavio je kako je njegova vlada pripravna podržati "oštre mjere" protiv Hrvatske zatraži li to glavna tužiteljiva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte, prenosi "Dnevni Avaz".

"Ako tužiteljica Del Ponte zatraži neke oštre akcije prema Hrrvatskoj zbog Gotovine, podržat ćemo je. Mi smo aktivno uključeni u rješavanje ovog pitanja s hrvatskim vlastima i vjerujemo kako službeni Zagreb može uraditi više", kazao je veleposlanik Prosper u intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Isti odnos, po riječima Prospera, vrijedi i za druge zemlje regije u slučaju da ICTY zatraži poduzimanje novih mjera zbog Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Američki je diplomat također upozorio kako bi se zaoštravanje američkog stajališta prema Hrvatskoj negativno odrazilo i na napore za priključenje zemlje Europskoj uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosper se trenutačno nalazi u dvodnevnom posjetu BiH a nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara te zemlje vođenih u ponedjeljak u Sarajevu, u utorak je otputovao u Banju Luku kako bi se sastao s najvišim dužnosnicima bosanskih Srba.

Najavljeno je kako će Prosper i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić tijekom dana potpisati posebnu izjavu no nije poznato što bi ona trebala sadržavati.

Pojašnjavajući za "Avaz" trenutačno stajalište Washingtona u odnosu na odgovorne za ratne zločine u BiH, Prosper je kazao kako se ta zemlja neće moći priključiti programu "Partnerstvo za mir" sve dok je Radovan Karadžić na slobodi. Vlasti Republike Srpske, kazao je Prosper, moraju dokazati kako su spremne surađivati na njegovu privođenju.

Isti uvjet koji za primanje u "Partnerstvo za mir" vrijedi u slučaju BiH, vrijedi i za Srbiju i Crnu Goru s tim da se od nje očekuje uhićenje Ratka Mladića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara