Prosvjed SSSH-a zbog paketa zakona o doprinosima za obvezna osiguranja

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je danas Vladi i Hrvatskom saboru prosvjed protiv načina usvajanja paketa zakona kojim se uređuju doprinosi za obvezna osiguranja i njihovo prikupljanje, te izmjena zakona o mirovinskom osiguranju i zdravstvenom osiguranju.

Iskazujemo najoštrije protivljenje nastavku prakse da se bez prethodne rasprave na Gospodarsko-socijalnom vijeću u saborsku proceduru upućuju propisi koji se odnose na pitanja od interesa za sve socijalne partnere, te zahtijevamo njihovo povlačenje iz daljnjeg zakonodavnog postupka, kaže se u priopćenju SSSH-a.

Sindikalci su posebno ogorčeni jednom izmjenom Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja, čiji tekst im nije niti dostavljen na uvid.

Naime, izmjenama tog Zakona potpuno se ruši cijeli koncept Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, po kojem poslodavci koji ne ispune obvezu zapošljavanja određenog broja invalidnih osoba u poseban fond uplaćuju doprinos u visini od 0,1 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama zakona tim se poslodavcima smanjuje doprinos za zapošljavanje tako da će umjesto 1,7 posto plaćati 1,6 posto.

Zbog toga se više ne može govoriti o poticanju zapošljavanja invalidnih osoba, već samo prelijevanju sredstava iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u drugi fond, ocjenjuje SSSH.

Budući je, po informacijama sindikata, rasprava o navedenim propisima zaključena pa bi zastupnici o tim propisima trebali glasovati danas, SSSH traži da Vlada u slučaju neprihvaćanja zahtjeva o povlačenju zakona iz saborske procedure predloži amandman kojim se briše članak 14. i 15. spornog zakona.

SSSH moli Vladu da, ako ne prihvaća ni taj zahtjev, odgodi glasovanje o toj točki.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara