Prosvjed žena na Markovu trgu: "Država nije Crkva!"

Prosvjed žena na Markovu trgu: "Država nije Crkva!"

Foto/video: Pixsell/Patrik Macek

DANAS je na Markovu trgu, nedaleko od sabora i vlade, skupina žena održala prosvjed pod nazivom "STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama".

Prosvjednice su se pred saborom pojavile odjevene u halje iz serije "Sluškinjina priča", a nosile su transparente na kojima je pisalo "Stop nasilju nad ženama", "Tko vodi državu?", "Plenkoviću, obećao si!", "Stop fundamentalizmu", "Država nije crkva", "Radnice a ne sluškinje" i "Lažete nam". "Naime, 15. prosinca je posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", navodi se u pozivu na prosvjed koji su organizirale udruge Ženska mreža, Autonomna ženska kuća, Domine i Lezbijska grupa Kontra.

"Neusvajanje Konvencije je samo posljednji u nizu postupaka državnih institucija u smjeru ograničavanja, uskraćivanja ili zaustavljanja napretka u zaštiti ljudskih prava žena pod pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina", ističu organizatorice prosvjeda.

Prosvjednice su se pred saborom pojavile odjevene u halje iz serije "Sluškinjina priča", a nosile su transparente na kojima je pisalo "Stop nasilju nad ženama", "Tko vodi državu?", "Plenkoviću, obećao si!", "Stop fundamentalizmu", "Država nije crkva", "Radnice a ne sluškinje" i "Lažete nam".

"Samo neki od primjera takve politike vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava žena i zaštite obiteljskog života lezbijki i gejeva pred Vijećem Europske unije, ignoriranje nasilnih i protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobačaje, dokidanje već stečene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji poništavaju u dijelovima Zakon o životnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i vladi. U takvom kontekstu zabrinjavajuće je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju zaštitu žrtvama nasilja, ali i moguće veliko nazadovanje u zaštiti prava žena u budućnosti kroz novi Obiteljski zakon te potpuno onemogućavanje prava na pobačaj kroz novi zakon koji regulira to područje. Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu "Sluškinjina priča" opisala Margaret Attwood", istaknule su prosvjednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara