PROSVJEDI PROTIV TURSKOG ANGAŽMANA U EVENTUALNOM RATU S IRAKOM

Tisuće prosvjednika marširale su u subotu turskim glavnim gradom i od parlamenta zahtijevale odbijanje američkog zahtjeva da se iz Turske napada Irak.

Stotine policijskih specijalaca s nekoliko oklopnih vozila blokirali su prilaz parlamentu gdje zastupnici raspravljaju o prijedlogu da se američkoj vojsci u slučaju rata s Irakom dopusti ulazak u Tursku.

Više od deset tisuća prosvjednika okupilo se u organizaciji sindikata na središnjem trgu u Ankari, kilometar od parlamenta. To su prve veće demonstracije protiv rata koji većina Turaka smatra neopravdanim i potencijalno katastrofalnim.

´Ne ratu, ne dajte da ljudi ginu´, vikali su prosvjednici, a na velikom transparentu pisalo je: ´Narod će zaustaviti taj rat´.

Vlada je pod snažnim NATO-ovim pritiskom da Americi dopusti razmještanje 62.000 vojnika u Turskoj, čime bi se aktivirala tzv. ´sjeverna fronta´ pomoću koje bi se, tvrde stručnjaci, skratio rat.

Vladajuća stranka pravde i razvoja (AKP) već je odgodila ratne pripreme američke vojske kad je s četvrtka na subotu odgodila tu parlamentarnu raspravu, jer u zemlji vlada velika zabrinutost u vezi s ratom na turskoj granici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara