Prosvjednici blokirali ulaze u Islamabad, izbili žestoki sukobi s policijom, najmanje 30 ozlijeđenih

Prosvjednici blokirali ulaze u Islamabad, izbili žestoki sukobi s policijom, najmanje 30 ozlijeđenih

Screenshot: YouTube

PAKISTANSKA policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u subotu islamističke prosvjednike kako bi ukinula blokade kojima su dulje od dva tjedna prosvjednici priječili ulaze u Islamabad, a prema medicinskim izvorima gotovo tridesetak osoba zbrinuto je u bolnici zbog lakših ozljeda.

Sukob je počeo u subotu kada je oko 4000 policajaca počelo operaciju kako bi rastjerali 1000 aktivista nove radikalne islamističke stranke Tehrik-e-Labaik i uklonili njihovo uporište, rekao je dužnosnik Saud Tirmizi.

Deseci prosvjednika uhićeni su, rekao  je Tirmizi za Reuters, a bolnički izvori potvrdili su da je najmanje 27 osoba hospitalizirano zbog ozljeda.

Masovni prosvjed i uspjesi dviju novih islamističkih stranaka u Pakistanu pokazuju da jača njihova snaga mjesecima do izbora predviđenih u idućoj godini.

Dok je trajala policijska akcija, prosvjednici su, neki od njih s maskama i naoružani kamenjem, poručivali da će se boriti na prometnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ima nas tisuće. Nećemo otići. Borit ćemo se do kraja", rekao je glasnogovornik stranke Ejaz Ašarf za agenciju Reuters obraćajući se telefonski s ulice.

Blokada traje danima

Prosvjednici su danima blokirali život u glavnome gradu i tražili ostavku ministra pravosuđa prkoseći odluci suda da se raziđu.

Stranka Tehrik-e-Labaik koja je ojačala i ima 7,6 posto potpore birača, zagovara šerijatsko pravo i  krivi ministra Zahida Hamida da je izmjenama koje je unio u izbornu prisegu počinio svetogrđe.

Stranka je počela svoje prosvjedno sjedenje na prometnicama prije više od dva tjedna i vlada je pokušavala pregovarati nastojeći izbjeći nasilje kakvo se dogodilo 2007., kada je sukob između radikalnih islamista u džamiji u Islamabadu i vlasti rezultirao smrću više od 100 osoba.

U istočnom gradu Lahoreu pristaše stranke blokirali su tri ceste u gradu, a u gradu Karačiju 500 prosvjednika blokiralo je jednu od glavnih cesta, javljaju dopisnici Reutersa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Pakistan, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Pakistan. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara