Prosvjednici diljem SAD-a dali podršku migrantima

Prosvjednici diljem SAD-a dali podršku migrantima
Foto: EPA

TISUĆE prosvjednika okupile su se u gradovima diljem Sjedinjenih Država dajući podršku migrantima i osuđujući proglašavanje izvanrednog stanja predsjednika Donalda Trumpa kako bi izgradio zid na granici s Meksikom.

Više od 1000 ljudi prosvjedovalo je na njujorškom Union Squareu, a stotine su se okupile u Washingtonu i Chicagu te deseci u drugim gradovima kako bi na Dan predsjednika prozvali Trumpa zbog zlouporabe moći, uzurpacije Kongresa i izazivanja krize.

Organizatori MoveOn.org naglasili su da je 250 događaja planirano diljem SAD-a.

Trump je u republikanskoj stranci izgradio snažnu političku bazu tvrdolinijaša protiv nezakonitih migracija, naglasivši da je zid potreban kako bi se zaustavio kriminal i priljev nelegalnih droga.

Prizvao je izvanredne ovlasti u petak nakon što je Kongres odbio njegov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je obećao u kampanji 2016. godine. Svojim potezom želi si omogućiti trošenje novca koji je Kongres odobrio za druge svrhe.

Taj će potez vjerojatno dobiti i pravni epilog.

"To je nemoralno i nezakonito"

U New Yorku su prosvjednici nosili natpise poput "Opoziv" i "Hitan slučaj? Nazovi 0800-STABILAN-GENIJE", rugajući se Trumpovoj narcisoidnosti.

"Užasan je to presedan, a ideja da ćemo potrošiti toliko novca na nešto poput toga, a imamo toliko većih problema, užasna je", rekla je članica skupine "Ustani i odupri se" na prosvjedu protiv Trumpa.

Melissa Levy planirala je ići kod zubara, no umjesto toga povela je svoje dvije kćeri (11 i 15 godina) na prosvjed. Levy se opisala kao kći preživjele žrtve Holokausta te je rekla da je otac njene djece migrant i da su migranti "srce i duša ove zemlje".

"Bijesna sam i zgrožena. Ideja da predsjednik ima hrabrosti da potkopa sve 'provjere i ravnoteže' koje je uredio naš Ustav je vrlo uznemirujuća", rekla je Levy.

Desetak protuprosvjednika u New Yorku držalo je transparente iz Trumpove kampanje za izbore 2020. godine i skandiralo "izgradi zid". Policija ih je udaljila od glavnog prosvjeda.

U Chicagu su prosvjednici imali transparente poput "Dump Trump" (odbaci Trumpa), "Lažna uzbuna" i skandirali su "bez zida, bez straha, migranti su ovdje dobrodošli".

Cheryl Krugel-Lee, 32-godišnja studentica, povela je svoju četverogodišnju kći na prosvjed kako bi joj primjerom pokazala da se treba boriti za ljudska prava.

"Trumpova administracija zgrabila je moć, a to je nemoralno i nezakonito", poručila je Krugel-Lee.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara