Prosvjednici protiv Vučića večeras na ulicama. Hoće li doći do novih nereda?

Prosvjednici protiv Vučića večeras na ulicama. Hoće li doći do novih nereda?
Foto: EPA

ŠESNAESTI prosvjed građana Beograda protiv aktualne vlasti  u organizaciji inicijative #1 od 5 milijuna održat će se i ove subote s početkom u 18 sati na platou tamošnjeg Filozofskog fakulteta.

Na prosvjedu pod nazivom "Isto mjesto - isti zahtjevi" okupljenim građanima će se obratiti glumac Branislav Lečić, opozicijski političar  Borko Stefanović i te umirovljeni general Sreto Malinović, a potom će se povorka građana uputiti prema zgradi javnog servisa RTS-a.

Organizatori pozivaju građane da se suzdrže od nasilja i uvredljivih poruka te da dostojanstveno i kulturno izraze svoje nezadovoljstvo aktualnom režimu.

Četiri mjeseca traju građanski prosvjedi protiv aktualne vlasti

Podsjetimo, već četiri mjeseca građani Srbije izlaze na ulice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog korupcije, gušenja medijskih sloboda i strahovlade prema neistomišljenicima koju provodi vlast na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Povod za prosvjede bio je napad na čelnika srpske ljevice Borka Stefanovića, a organizirali su ga nezadovoljni građani, među njima brojni intelektualci, glumci, te im se uskoro  pridružila i opozicija okupljena u Savezu za Srbiju sastavljena od stranaka ekstremne desnice do krajnje ljevice.

Prosvjednici traže Vučićevu ostavku i raspisivanje izbora

Prošlog tjedna, prosvjednici nezadovoljni izvještavanjem javne televizije RTS upali su u njihove prostorije predvođeni ekstremnim desničarom Boškom Obradovićem te su zahtijevali izravno uključenje u program. Policija ih je otjerala, a nekolicinu, među kojima i maloljetnike  zatvorila što je dovelo do eskalacije sukoba. Prosvjednici su potom sljedeći dan otišli do zgrade predsjedništva gdje je nastavljen sukob s policijom, no Vučić je tamo, kako je objavom slike na Twitteru poručio, igrao šah. Međutim, nezadovoljstvo građana se nastavlja te prosvjednici sada traže ostavku kao i raspisivanje izbora do 12. travnja.

Vučić poručio građanima da se ne moraju plašiti nasilja

Aleksandar Vučić rekao je danas novinarima u Novom Sadu kako se građani ne moraju plašiti jer više neće biti pogrešnih procjena vezano za nasilje.

"To što se dogodilo, dogodilo se jer smo mi mislili da imamo posla s liderima koji su normalni i racionalni, ali kada vidite da imate posla s dvojicom tajkuna kojima se žuri da obnove svoje financije pljačkom državne imovine i jednim fašistom. Mi smo napravili pogrešnu procjenu. Sada više na razum fašiste (Boška) Obradovića i tajkuna (Dragana) Đilasa i (Vuka) Jeremića ne računam. I poduzet ćemo sve mere i građani nemaju razloga da se više plaše, nikakvo nasilje nigdje neće biti dozvoljeno", rekao je Vučić.

Osim Beograda, jučer se održali prosvjedi u nizu srpskih gradova

Inače, prosvjedi su jučer održani i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Užicu, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Žitorađi, Vršcu, Vranju, Pančevu, Sokobanji, Valjevu, Šidu, Šapcu, Požarevcu, Smederevu, Subotici, Bogatiću, Aleksincu, Staroj Pazovi, Kuršumliji, Velikoj Plani, Lazarevcu, Loznici… 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara