Prosvjednici u Makedoniji ne žele promjenu imena države: "Zaustavite pregovore s Grčkom"

Prosvjednici u Makedoniji ne žele promjenu imena države: "Zaustavite pregovore s Grčkom"

Foto: Hina

TISUĆE prosvjednika danas su u Skoplju mahali zastavama i uzvikivali "mi smo Makedonci" na prosvjednom skupu protiv moguće promjene imena te bivše jugoslavenske republike radi ispunjavanja zahtjeva Grčke. 

Prosvjed je organizira pokret "Mi smo Makedonci", a ljudi su se okupili ispod kipa Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju.

"Mi smo ovdje zbog toga što su pitanja o nazivu, identitetu, ustavu i jeziku teme oko kojih moramo usvojiti (čvrsto) stajalište", rekla je okupljenima jedna od organizatora skupa Evica Stojanova-Kemberova.

Pregovaraju s Grčkom oko promjene imena

Makedonija i Grčka složile su se da će ove godine pojačati pregovore kako bi se riješio  spor koji sprečava makedonske težnje za priključenjem NATO-u i Europskoj uniji.

Atena, koja poput ostalih članica obje organizacije ima pravo veta na priključivanje Makedonije, protivi se uporabi imena Makedonije tvrdeći da ono može podrazumijevati teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini istoga imena.

Makedonija se nada da problem može biti riješen do sastanka EU-a u lipnju i NATO summita u srpnju te predlaže zemljopisnu odrednicu kako bi osigurala jasnu razliku između dva imena.

"Prijedlozi su Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)", rekao je Zaev u intervju krajem veljače.

Prosvjednici traže prekid pregovora s Grčkom

Upitan smatra li da bi Grčka mogla biti zadovoljna s nekom od ovih opcija, odgovorio je potvrdno. Dodao je da ostaje pitanje treba li zaista izmijeniti i makedonski ustav, što Atena odnedavno zahtijeva.

Prosvjednici su zatražili da vlada premijera Zorana Zaeva zaustavi razgovore s Grčkom o sporu oko imena. Također žele rezoluciju za Ujedinjene narode u kojoj se traži priznavanje države pod njezinim ustavnim nazivom Makedonija.

Prosvjednici su optužili vladu i glavnu oporbenu nacionalističku stranku VPRO-DPMNE za izdaju nacionalnih interesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara