Prosvjednika u ostatku Hrvatske jedva 500

Foto: Mario Pušić (Cropix)

PROSVJEDI u ostalim gradovima Hrvatske održali su se u punom manjem obimu nego što je to bio slučaj u Zagrebu. Kada bi se zbrojili svi gradovi u kojima se prosvjedovalo bez Zagreba bilo je oko 500 prosvjednika.

Tako se u Splitu okupilo svega pedesetak prosvjednika koji kažu da je razlog manjeg broja ljudi niz prijetećih poruka koje su stigle na njihovu adresu.

Split protiv crkvene rastrošnosti
Prosvjedovalo se tako protiv vladine politike ali i crkvene rastrošnosti, no nije bilo sloge treba li se ići pred sjedište SDP-a na Bačvicama pa su se prosvjednici razišli.

Slično razočaravajuće bilo je i u Karlovcu gdje se na središnjem gradskom trgu okupilo svega 50-tak ljudi. Jedino što je iskakalo od već trećeg po redu prosvjeda u Karlovcu je naguravanje dijela prosvjednika s njihovim kritičarima iz kluba umirovljenika. Najavljen je novi prosvjed za par dana, a nadaju se kako će ih biti puno više.

Karlovčani se sjetili Vukelića

Tražio se odlazak Vlade, skandiralo se protiv premijerke Jadranke Kosor a prosvjednici su se sjetili i svog, sada već bivšeg ministra Branka Vukelića. Prema prosvjednicima upravo je Vukelić "lokalni šerif" odgovoran za zastrašivanje Karlovčana. Naime, u Karlovcu, koji inače broji 12 tisuća nezaposlenih, pojavio se tako mali broj prosvjednika, a navodno je Vukelić, prema riječima prosvjednika, utjecao ne neke koji su bili na prošlim prosvjedima.


Najviše prosvjednika, osim u Zagrebu bilo je u Rijeci gdje se okupilo oko 200 do 250 prosvjednika. Pod sloganom "Vlado odlazi" prosvjedovalo se ispred sjedišta HDZ-a ali lokalne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka odmah iza Zagreba

Riječki prosvjedi su specifični jer je svaki do sad bio tematski. Ovaj današnji imao je moto "Proljetno čišćenje. Neki od prosvjednika tako su "čistili" središnji riječi trg uz slogane "Više cvijeća manje smeća".

Po prvi puta danas se prosvjedovalo u Županji a iza dva glavna zahtjeva i to za prijevremene izbore i ostavke Vlade bilo je 50-tak Županjaca. Po uzoru na ostale gradove organizirana je prosvjedna šetnja. Tako je bilo i u Ludbregu gdje se okupilo oko 20-tak prosvjednika.

Traži se odlazak i lokalne vlasti

U Virovitici je isto tako bilo tek 30-tak prosvjednika koji su osim odlaska državne vlasti tražili i ostavke gradska i županijska vlasti.

"I oni moraju otići jer su poslušnici premijerke Kosor", tražili su prosvjednici. U Zadru i Đakovu gdje se prosvjed održao u podne bilo je 50-tak prosvjednika. U Zadru osim ispred HDZ-a prosvjednici su se u svojoj šetnju zaustavili i ispred prostorija HNS-a, HDZ-a te katedrale Svete Stošije.

"Gradite dvorove, a nas bi u torove", stajalo na transparentu. Prosvjedovalo se i Labinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara