Protekla školska godina obilježena prisilnim i neplaćenim radom učitelja

PROTEKLA školska godina 2007./2008. obilježena je prisilnim i neplaćenim radom učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, te pritiscima koje na njih vrše ravnatelji radi odrađivanja dodatnog posla, upozorio je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Stipić je pozvao školske sindikate da se zajedničkim snagama odupru prosvjetnoj vlasti koja se "ispod ušminkane površine oslanja na ponižavanje nastavnika, bezobzirnost i prijetnje". Planiraju i javno obznaniti popis škola i ravnatelja u kojima se vrše pritisci i javno će prozvati dužnosnike prosvjetne vlasti koji to odobravaju.

Preporod je izračunao da bi Vlada nastavnicima za sve dodatne poslove trebala isplatiti sedamdesetak milijuna kuna, dok nije plaćeno ništa ili će im se platiti nekoliko puta manji iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipić je kao takve poslove naveo razvrstavanje starih udžbenik i ostale poslove vezane uz dodjelu besplatnih udžbenika te dežuranje nastavnika na nacionalnim ispitima. Kao najopsežniji administrativni posao u školama obrađen do sada Stipić je naveo unošenje elektronskih podataka u E-matice, odnosno baze podataka.

Predsjednik Preporoda je istaknuo da nisu protiv tih poslova, nego protiv toga da u neplaćeni ili mizerno plaćeni, čime se nastavnike ponižava. Razrednici će za pregledavanje i razvrstavanje starih udžbenika biti plaćeni 45 kuna po satu, što ukupno iznosi dvjestotinjak kuna.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara