Protiv nasilja u školama borit će se profesor koji je napao učenika?

Protiv nasilja u školama borit će se profesor koji je napao učenika?
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak imenovala je Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama, u čiji su rad uključeni predstavnici državnih tijela, udruga, sindikata i drugih organizacija.

No sve bi bilo u redu da među više od 20 članova Povjerenstva, koje bi trebalo sklapati plan za prevenciju i suzbijanje nasilja, nije imenovan (kao zamjenik Branimira Mihalinca) Nijaz Karić koji je svojedobno fizički nasrnuo na 17-godišnjeg učenika, piše Srednja.

Prema pisanju Novog lista iz tog doba, dogodilo se to 2001. godine kada je Karić predavao kao profesor u Kemijsko-grafičkoj školi u Rijeci, koja je zgradu dijelila s Tehničkom školom za strojarstvo i brodogradnju.

Učenici dvaju razreda Tehničke škole trebali su imati nastavu, ali im se na početku sata nisu pojavili predavači pa su bili na hodniku.

Dok su čekali na hodniku, stvarali su buku te nekoliko puta otvorili vrata učionice u kojoj je predavao Karić, što je profesora isprovociralo pa je nasrnuo na 17-godišnjeg učenika.

Premda se profesor branio iskazom da je samo odgurnuo učenikovu ruku s vrata kabineta, bar 40-ak svjedoka, među kojima su se zatekla i dva profesora, vidjeli su i doživjeli njegov napad puno ozbiljnije, piše Srednja. Sam učenik koji je bio žrtva, izjavio je da ga je profesor Karić ošamario, što je potvrdilo i nekoliko svjedoka, a kako je napisao tadašnji Večernji list, kolege žrtve su napomenule da to nije ''prvi Karićev ispad te da su njegovi nasrtaji na učenike poznati svim nastavnicima''.

Trebao dobiti izvanredni otkaz, ali dobio opomenu. Onda išao u sindikat

Da se nije radilo o pukom odgurivanju ruke učenika što, valja naglasiti, također nije primjereno ponašanje profesora, potvrdila je i tadašnja riječka Prosvjetna inspekcija Ministarstva prosvjete i športa koja je nakon utvrđivanja okolnosti, predložila izvanredni otkaz profesoru Kariću.

No tadašnja ravnateljica Kemijsko-grafičke škole Senija Zelić-Pavelić oglušila se o prijedlog Prosvjetne inspekcije te nije uručila otkaz profesoru Kariću, nego opomenu pred otkaz, a on se potom skrasio u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, gdje je danas glavni tajnik.

Na sve to danas je podsjetila profesorica koja je svjedočila nasrtaju profesora Karića na učenika i koja u svome statusu na Facebooku, bogato opremljenom novinskim isječcima iz 2001., navodi da se nakon slučaja sama našla na udaru prijetnji, a da je nekadašnji nasilnik danas postao heroj i borac.

U Ministarstvu kažu da nisu znali za ovu priču. Sindikat ga brani

O spornom imenovanju u međuvremenu su se oglasili Ministarstvo znanosti i obrazovanja te predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

"Nismo imali informaciju o navedenom gospodinu kada ga je i službeno predložio Sindikat. Ako su informacije točne, tražit ćemo gospodina Mihalinca da predloži drugu osobu za njegovu zamjenu", rekli su iz Ministarstva.

"Prema saznanjima Sindikata, postupak protiv profesora Karića nije pokrenut jer je utvrđeno da je prijava za nasilje bila lažna", komentirao je Mihalinec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara