Protivnici prodaje Energopetrola INA-i i MOL-u podnijeli kaznene prijave

DIO RADNIKA i malih dioničara sarajevskog "Energopetrola" podnio je kaznene prijave protiv direktora ove tvrtke Namika Bušatlića i ministra energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Izeta Žigića zbog očekivane privatizacije odnosno prodaje "Energopetrola" konzorciju INA-MOL.

Kako u ponedjeljak prenosi agencija ONASA, kaznene prijave podnesene su Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu i Financijskoj policiji Federacije BiH.

Dio radnika i dioničara "Energopetrola", koji se protive prodaji tvrtke hrvatsko-mađarskom naftnom konzorciju, terete ministra Žigića da je protuzakonito imenovao Bušatlića članom povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za kupnju sarajevske naftne tvrtke.

Oni drže da Bušatlić nije smio biti u poziciji odlučivati o ponudama za prodaju "Energopetrola", jer je ranije radio kao savjetnik u INA-i koja se pojavila kao zainteresirana strana na natječaju.

Žigića se krivi i zbog činjenice da je Bušatliću navodno osigurao izbor za direktora "Energopetrola" unatoč činjenici da je osuđivan za gospodarski kriminal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bušatliću se pak stavlja na teret da je namjerno doveo "Energopetrol" u težak financijski položaj s nakanom da osigura INA-i preuzimanje tog poduzeća i na taj način stekne osobnu novčanu korist.

Kaznene prijave proslijeđene su i Uredu visokog predstavnika za BiH (OHR) te federalnim ombudsmanima.

U sjedištu Financijske policije u Sarajevu potvrđeno je da su prijave protiv Žigića i Bušatlića zaprimljene te da će biti obrađene u suradnji s nadležnim tužiteljstvom.

Vlada Federacije BiH još uvijek pregovora s INA-om i MOL-om o preuzimanju "Energopetrola".

Nakon prošlotjednih razgovora obavljenih uz sudjelovanje federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića, predstavnici INA-e najavili su kako će razmotriti dio zahtjeva koji se odnosi na izmirenje dosadašnjih dugovanja jer dio njih i dalje smatraju spornim i traže da pravorijek o tome izrekne nadležni sud.

Ostale uvjete koje je postavila Vlada Federacije BiH INA i MOL spremni su prihvatiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara