Protivno zakonima i UN-ovom embargu francuski kontraobavještajci Hrvatskoj prodavali oružje

FRANCUSKA kontraobavještajna služba prodavala je oružje Hrvatskoj od 1991. do 1995., u vrijeme dok je na snazi bio UN-ov embargo na isporuku oružja svim zemljama članicama bivše Jugoslavije, a takav biznis dobio je blagoslov Elizejske palače - ureda francuskog predsjednika, piše pariški dnevnik "Liberation". Takvi detalji koji zadiru u francuske državne interese izašli su na vidjelo tijekom pariškog suđenja u takozvanom slučaju Marina Tomulića.

Tomulić inače vlasnik tvrtke za renoviranje stanova, kao svjedok je na početku istaknuo da je njegov otac bio jedan od najbližih suboraca pokojnog Franje Tuđmana, tako da mu je po toj liniji povjereno "održavanje vrlo posebnih odnosa sa Parizom". Tomulić je bio zadužen za naoružanje koje je dolazilo iz "francuske filijale", a 1991. godine su ga kontaktirali agenti DST-a koji su surađivali s trgovcima oružjem. "Predložili su mi da uspostavimo jedan izravan odnos sa hrvatskim predsjedništvom kako bi nam isporučili potrebno oružje", naveo je Tomulić.

Francusko-hrvatska trgovina oružjem bila je predmet još jednog sudskog procesa, kojim je Jacques Monsieur, francuski trgovac oružja, osuđen na četiri godina zatvora i to zbog ilegalne isporuke oružja Zagrebu. Tomulić tvrdi da je Monsieur bio samo izvršitelj, a da su organizatori bili Elizejska palača, dakle sam francuski predsjednik, i kontraobavještajci DST-a. Ujedno je naglasio kako je cijena isporučenog oružja bil niža u odnosu na katalošku.

O francusko-hrvatskoj trgovini oružjem znao i tadašnji prvi čovjek policije Ivan Jarnjak

"Liberation" je objavio i faksimil pisma iz 1992. koje je tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Ivanu Jarnjaku uputio predsjednik Francuskog društva za izvoz MUP-a, u kojem se spominje isporuka opreme za hrvatsku policiju.

Tomulić nadalje tvrdi da je njegov život u opasnosti zbog toga što je otkrio detalje ove trgovine dvojici tužitelja u Zagrebu. "Prije dvije godine Tomulić je zbog pokušaja ubojstva podigao tužbu pritom navodeći imena jedanaest osoba, među kojima su se našli hrvatski kriminalci, razni posrednici, ali i dva obavještajca DST-a", piše "Liberation".

Stipe Mesić platio 10 eura kazne zbog uvrede Tomulićevog odvjetnika

Podsjećamo, neki dan donesena presuda po kojoj hrvatski predsjednik Stipe Mesić mora platiti novčanu kaznu u iznosu od 10 tisuća eura zbog javne uvrede Tomulićevog odvjetnika Ivana Jurašinovića. "Preporučio bih mu da kad dođe u Zagreb posjeti Vrapče, jer tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć. To je sjajna prilika i neće ga puno koštati", izjavio je Mesić 2006., čime je uvrijedio Jurašinovića, zadao mu duševne boli, pa je svoju zadovoljštinu potražio na sudu.

Zanimljivo je da je upletena agencija DST inače nadležna za nadzor unutrašnjih prilika u Francuskoj, pa stoga njihove aktivnost nisu smjele prijeći nacionalne granice. Od 1. srpnja ove godine, služba je sjedinjena s Generalnim ravnateljstvom za opće informacije - obavještajnom službom francuske policije u jedinstveno Generalno ravnateljstvo za unutrašnje informacije.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara