Protuamerički prosvjedi uoči početka summita APEC-a

DEMONSTRANTI okupljeni na protuameričkom prosvjedu, organiziranom u Santiagu u petak uoči početka summita Azijskopacifičke ekonomske suradnje (APEC), gađali su policiju Molotovljevim koktelima i kamenjem koja ih je pokušavala rastjerati vodenim topovima i suzavcem.

Veliki prosvjed organiziran uoči sastanka 21 čelnika zemalja APEC-a na kojem će sudjelovati i američki predsjednik George W. Bush, prerastao je nasilje kada je skupina demonstranata odlučila napasti policiju. Oko stotinu je osoba uhićeno, a četvoro ranjeno, objavila je policija.

Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u Santiago u petak navečer.

Deseci tisuća demonstranata prolazili su centrom Santiaga noseći natpise poput "Fašist Bush je terorist" i protiv američke invazije na Irak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči početka summita održan je bilateralan sastanak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Hu Jintaoa.

Teme razgovora na summitu bit će oživljavanje globalnih trgovinskih pregovora te suradnja u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Nuklearni program Sjeverne Koreje, jedne od azijsko-pacifičkih država koja nije dio APEC-a, bit će glavna tema kasnijih bilateralnih razgovora kineskog i južnokorejskog predsjednika te kineskog i američkog predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara