Protuimigrantski prosvjednici dočekali Merkel, vikali joj: "Gubi se!"

Protuimigrantski prosvjednici dočekali Merkel, vikali joj: "Gubi se!"
Foto: EPA

STOTINE protuimigrantskih prosvjednika pozvale su danas njemačku kancelarku Angelu Merkel da podnese ostavku, tijekom njezinog posjeta stranačkim kolegama iz Kršćansko-demokratske unije u saveznoj državi Saskoj na istoku Njemačke.

Protuislamski pokret PEGIDA organizirao je prosvjed protiv Merkel i njezine odluke iz 2015. o prihvatu milijun migranata, većinom iz muslimanskih zemalja. 

Merkelin potez proizveo je porast protuimigrantskog osjećaja te potaknuo ulazak Alternative za Njemačku (AfD) u parlament nakon izbora prošle godine.

Vikali su "Merkel mora otići!" i "Gubi se!" po dolasku kancelarke u Dresden. 

U blizini su se također nalazili i protuprosvjednici. Zasad nije došlo do sukoba ili drugih incidenata, kazao je glasnogovornik policije i odbio govoriti o broju prosvjednika.

Merkel je u više navrata branila svoju odluku o prihvatu stotina tisuća migranata kao humanitarnu potrebu. No obećala je da će spriječiti ponavljanje takve situacije i boriti se protiv glavnih uzroka migracije u Europu.

Protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku profitirala je od zabrinutosti migracijom i postala treća po veličini stranka u nacionalnom parlamentu prošle godine. Time je zakomplicirala Merkeline pokušaje uspostave stabilne vladajuće koalicije.

Saska će glasati za novi saziv državnog parlamenta u rujnu 2019., a ankete predviđaju kako bi AfD ondje mogao postati druga stranka po snazi, nakon CDU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara