Proturatni prosvjedi u SAD-u se nastavljaju

PROTURATNI prosvjedi u Sjedinjenim Državama se nastavljaju i nakon početka vojne akcije u Iraku, a najavljeni su i za subotu u mnogim američkim gradovima.

U petak su u San Franciscu, u najvećim prosvjedima u Sjedinjenim Državama, prosvjednici marširali ulicama grada do duboko u noć.

Za subotu su najavljeni prosvjedi u New Yorku, Chicagu, San Franciscu, Los Angelesu i drugim većim američkim gradovima.

Prosvjedi protiv rata u Sjedinjenim Državama u petak su bili znatno slabiji nego u četvrtak, odmah nakon početka vojne akcije u Iraku.

Policija je u četvrtak uhitila više od 2.000 prosvjednika od kojih u San Franciscu oko 1.300, uglavnom zbog ometanja prometa što je glavni oblik građanske neposlušnosti koju su prosvjednici pokazali.

U petak je oko 900 prosvjednika uhićeno u San Franciscu, a 26 u Washingtonu.

Neki prosvjednici usmjerili su se na zgrade vlade ili urede političara. Tako su prosvjedovali pred uredima demokratskih senatora Joea Liebermana u Hartfordu i Hillary Rodham Clinton u New Yorku jer su u listopadu prošle godine glasovali za kongresnu rezoluciju kojom se predsjednika Busha ovlašćuje da upotrijebi silu u Iraku.

Pored prosvjeda protiv rata, ponegdje i istodobno kao u Pittsburghu, organizirane su i skupne potpore američkim vojnicima u Iraku kao i politici predsjednika Busha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara