Provjerili smo koliko Hrvatska ima liječnika i sestara u odnosu na EU

Provjerili smo koliko Hrvatska ima liječnika i sestara u odnosu na EU
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Index

GOTOVO sve Europske zemlje imaju problema s manjkom zdravstvenih djelatnika, a pod pogotovo velikim pritiskom su siromašnije zemlje, poput Hrvatske, jer liječnici i medicinske sestre imaju znatno niže plaće u odnosu na svoje kolege u bogatijim zemljama, pa ih dio odlazi u inozemstvo.

Iako broj liječnika i medicinskih sestara raste, kada usporedimo s drugim zemljama EU-a, njihova brojnost u odnosu na stanovništvo je nepovoljnija u usporedbi s bogatijim zemljama EU-a, što rezultira manjom dostupnošću usluga.

Na 100 tisuća stanovnika imamo više liječnika nego Irska, ali manje nego Austrija

Prema podacima Eurostata za 2016. godinu u Hrvatskoj je 323,7 liječnika na 100 tisuća stanovnika i s tom je brojkom na 17. mjestu među 28 zemalja EU-a.

Najveći broj liječnika na u odnosu na broj stanovnika ima Grčka, gdje je, prema podacima za 2016., bilo 659 liječnika na 100 tisuća stanovnika. To je znatno više u odnosu na ostale zemlje, pa je prva sljedeća Austrija s 513 liječnika na 100 tisuća stanovnika, a iza nje Portugal s 480 liječnika.

S druge strane, u nekoliko zemalja članica EU-a zabilježeno je manje od 300 liječnika na 100 tisuća stanovnika. To su Irska, Luksemburg, Rumunjska i Velika Britanija, koje imaju nešto više od 275 liječnika na 100 tisuća stanovnika, a najniži omjer ima Poljska u kojoj je 233 liječnika na 100 tisuća stanovnika.


Hrvatska predzadnja po broju viših medicinskih sestara na 100 tisuća stanovnika

Hrvatska jako loše stoji u kategoriji viših medicinskih sestara, gdje je pri samom dnu Europske unije. U mnogim zemljama EU-a su viši zdravstveni djelatnici najveći dio osoblja u zdravstvenom sustavu, kao i njegovatelji, dok su to u Hrvatskoj medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom. To pokazuje organizacijske razlike u zdravstvenim sustavima zemalja EU-a.

Tako, na primjer, Irska, koja ima relativno mali broj liječnika na 100 tisuća stanovnika, i na dnu je europske ljestvice, u kategoriji viših medicinskih sestara je pri samom vrhu. Imaju čak 1.161 višu medicinsku sestru na 100 tisuća stanovnika. Na vrhu je Luxemburg gdje je ta brojka 1.172.

U ovoj kategoriji je najgora Rumunjska koja ima samo 66 viših medicinskih sestara na 100 tisuća stanovnika, a odmah do nje je Hrvatska gdje je ta brojka 144 te Grčka sa 190 viših sestara na 100 tisuća stanovnika.

Slovenija ima 658 medicinskih sestara na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska 488

Kada su u pitanju zdravstveni djelatnici sa srednjom stručnom spremom, odnosno medicinske sestre, u Hrvatskoj ih je 488 na 100 tisuća stanovnika. Susjedna Slovenija ih ima 658, a Rumunjska 600. U Danskoj je čak 709 medicinskih sestara na 100 tisuća stanovnika. dok je ispod, na primjer, Finska gdje su 403 medicinske sestre na 100 tisuća stanovnika.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara