Prva smrt od svinjske gripe u Srbiji: Umrla 46-godišnja žena

Prva smrt od svinjske gripe u Srbiji: Umrla 46-godišnja žena

Tekst: N.Š.
Foto: AFP (Arhiva)

PACIJENTICA iz okolice Kraljeva preminula je nakon što je zaražena težim oblikom svinjske gripe što ju čini prvom žrtvom te bolesti u Srbiji, javljaju srpski mediji.

46-godišnja žena također je bila i prva osoba u Srbiji zaražena težim oblikom svinjske gripe. Od početka liječenja bila je priključena na aparate za disanje te je bila pod stalnim nadzorom infektologa, kardiokirurga i anesteziologa. Prema izjavama liječnika, njeno stanje počelo se pogoršavati prošlog tjedna.

Zaražena virusom iz Srbije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ispočetka se sumnjalo da ju je zarazio sin koji je došao iz inozemstva, no kasnije se otkrilo da joj je virus prenijela osoba iz Srbije.

Pacijentica se liječnicima prvi puta javila 29. rujna kada joj je preporučeno bolničko liječenje, no ona ga je odbila.  Član radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa H1N1, Branislav Tiodorović rekao je za B92 da se svinjska gripa mora shvatiti ozbiljno te je neophodno slušati savjete liječnika.

"Ovo je prvi slučaj smrti od virusa nove gripe u Srbiji a u nekim zemljama u okruženju bilo ih je nekoliko", rekao je epidemiolog Tiordović. On je uvjeren da "do smrtnog ishoda ne bi došlo da je pacijentica na bolničko liječenje otišla na vrijeme".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara