KORONAVIRUS

Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, muškarac koji je boravio u Srbiji

Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, muškarac koji je boravio u Srbiji
Ilustracija: EPA

MUŠKARAC iz Herceg Novog, koji je u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji, prva je žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, priopćeno je sinoć oko ponoći iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje. Imao je 65 godina.

Pacijent je, kako je utvrđeno, u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji gdje su tada već bili potvrđeni slučajevi koronavirusa, dok je prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen 17. ovog mjeseca.

Kronično oboljenje pluća

"Pacijent je jučer poslije ponoći primljen u Klinički centar Crne Gore s kroničnim oboljenjem pluća. Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19", priopćio je Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore.

On je rekao da su prilikom prijema i tretmana preminulog poštovane sve procedure koje su propisane po standardima za liječenje ovakvih pacijenata te da je osoblje Kliničkog centra koristilo svu neophodnu zaštitnu opremu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da preminuli pacijent bio 22. osoba u Crnoj Gori kod koje je potvrđen koronavirus.  

"Jedna osoba je danas preminula. Ovo ukazuje da se epidemija širi i pokazuje ružnije lice nego što je samo širenje, a to je da se od ove bolesti umire. Zbog svega ovoga, molim i ponovo podsjećam da treba poštovati sve propisane mjere i sve naredbe u cilju da se zaštitimo od ove bolesti", priopćio je Mugoša.

Više od 1000 ljudi bilo na misama

Također, danas je u Crnoj Gori na snagu stupila nova mjera koju je u cilju sprečavanja širenja koronavirusa donijelo Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti, koja obvezuje sve vjerske zajednice da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.

Kako je priopćeno, ta odluka je donijeta jer je utvrđeno da je jučer oko 1350 osoba prisustvovalo vjerskim obredima te da je procjena epidemiologa da ti skupovi predstavljaju u ovom trenutku najveći epidemiološki rizik.

"Ako je na nekom od vjerskih skupova samo jedna osoba bila prijenosnik, Crna Gora se suočava s nekontroliranim širenjem virusa", priopćilo je Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara