Prvi čovjek UN-a: Hladni rat se vratio, ali sad je još opasniji

Prvi čovjek UN-a: Hladni rat se vratio, ali sad je još opasniji

Foto: Hina/EPA

ANTONIO Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, upozorio je na opasnost od eskalacije sukoba u Siriji, potvrdivši da se “Hladni rat vratio na velika vrata”. 
 
Guterres je ovo upozorenje iznio na otvaranju vrlo burne sjednice Vijeća sigurnosti, javlja BBC. “Hladni rat se vraća na velika vrata, ali na različit način. Mehanizmi i zaštitne mjere za ublažavanje rizika od eskalacije koji su postojali u prošlosti izgleda da više nisu prisutni”, rekao je. 
 
Za vrijeme sjednice Vijeća sigurnosti, ruski veleposlanik Vasilij Nebencia optužio je SAD da koristi sumnje u kemijski napad kao izliku za rušenje režima Bašara al-Asada i “obuzdavanje” Rusije. 
 
 
 
Rusija i Zapad se međusobno optužuju i prijete ratom
 
Američka veleposlanica Nikki Haley zauzvrat je optužila Asadov režim za više od 50 slučajeva korištenja kemijskog oružja, bilo klora ili nervnih otrova poput sarina, u sedam godina rata. “Definitivno imamo dokaze, ali naprosto moramo biti promišljeni u našim akcijama”, rekla je Haley.
 
Francuski veleposlanik Francois Dellatre rekao je da je Sirija otišla “do točke s koje nema povratka” i da će Francuska “podnijeti svoju odgovornost da okonča nepodnošljivu prijetnju našoj kolektivnoj sigurnosti”. 
 
SAD i njegovi saveznici već danima razmatraju pokretanje vojne akcije protiv sirijskog režima nakon napad u gradu Dumi za kojeg sumnjaju da je bio kemijski, u kojem je ubijeno više desetaka ljudi, a ozlijeđene stotine. Rusija je pak optužila Veliku Britaniju da je lažirala napad, na što je ova zemlja odgovorila da je riječ o “grotesknoj, eklatantnoj laži”. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusija je također upozorila da bi američki napad na Siriju, u kojoj ima razmještene svoje snage koje podupiru sirijsku vojsku u vojnim operacijama protiv pobunjenika i Islamske države, mogao prerasti u otvoreni rat dviju svjetskih sila.
 
SAD i Francuska tvrde da imaju dokaze o napadu
 
Podsjetimo, Hladni rat je označavao dugogodišnje razdoblje nakon Drugog svjetskog rata u kojem su se SAD i njegovi saveznici nadmetali i neizravno sukobljavali sa Sovjetskim Savezom i njegovim komunisitčkim saveznicima. U više navrata, te su tenzije prijetile prerasti u nuklearni rat.
 
SAD i Francuska izjavili su da imaju dokaze da je sirijski režim kemijskim oružjem napao grad Duma u istočnoj Guti, u okolici Damaska, prošle subote, ali nijedna zemlja nije otkrila detalje o navedenim dokazima. Međutim, dvojica američkih dužnosnika rekla su za NBC da su američki obavještajci pribavili uzorke krvi i urina pacijenata koji su pozitivni na klor i na nervni agens. 
 
Spasioci s pobunjeničkog područja, tzv. Bijele Kacige i Sirijsko-američko medicinsko društvo koje podupire bolnice na tom području priopćili su da su žrtve pronađene sa simptomima koji odgovaraju kemijskom napadu: pjenom koja izlazi na usta, plavom kožom i usnama te opeklinama rožnice.
 
Rusija tvrdi da ima dokaze da je napad lažiran
 
Ovo ne bi bio prvi napad sirijskog režima bojnim otrovima na vlastito civilno stanovništvo, što potvrđuje i zaključak službene zajedničke istrage UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja o prošlogodišnjem napadu sarinom u gradiću Han Šejkun. Nakon tog napada, SAD je odgovorio napadom krstarećim projektilima na sirijsku zračnu bazu iz koje je napad izveden. 
 
Rusi pak tvrde da je čitav napad lažiran, a kao dokaz su ponudili snimku intervjua s dvojicom muškaraca koji tvrde da su radili u bolnici u Dumi kad su dovedene žrtve bombardiranje stambene zgrade. Dvojica muškaraca tvrde da se radilo o trovanju dimom, ne kemijskim oružjem, no u svom iskazu dali su pogrešan datum napada. Dok se navedeni napad dogodio u subotu, 7. travnja, oni govore da se dogodio 8. travnja. 
 
“Ovo je groteskna, eklatantna laž, to je jedan od najgorih komada lažnih vijesti koje smo dosada vidjeli iz ruskog propagandnog stroja”, ogorčeno je uzvratila britanska veleposlanica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara