Prvi gej brak u Sjevernoj Irskoj: "Dugo smo se borile za ovo, živimo svoj san"

Prvi gej brak u Sjevernoj Irskoj: "Dugo smo se borile za ovo, živimo svoj san"
Robyn Peoples (lijevo) i Sharni Edwards (desno) Foto: EPA

U SJEVERNOJ Irskoj danas su se vjenčale dvije lezbijke i postale prvi istospolni bračni par koji je to napravio nakon donošenja novog zakona koji je stupio na snagu u ponedjeljak.

Robyn Peoples (26) i Sharni Edwards (27) vjenčale su se u gradu Carrickfergusu nakon prihvaćanja zakona kojim se dozvoljava brak osoba istog spola.

"Ovo je potpuno nadrealno, proživljavamo san", rekla je Sharni Edwards-Peoples i dodala da nisu očekivale da će biti prvi vjenčani homoseksualni par te da se radi sretnoj koincidenciji. Objasnila je da su zajedno šest godina i da su već dugo priželjkivale brak.

"Dugo smo se borile kako bismo postigle priliku da nas izjednače s heteroseksualnim parovima", rekla je Robyn i zahvalila svima koji su sudjelovali u prosvjedima i potpisali peticije u korist legalizacije homoseksualnog braka u Sjevernoj Irskoj.

Zakon je usvojen još u srpnju

Britanski zastupnici su još u srpnju prošle godine usvojili zakon koji dozvoljava brak osoba istog spola u Sjevernoj Irskoj, dok je decentralizirana vlada te britanske pokrajine bila tri godine suspendirana nakon političko-financijskog skandala. 

Skupina sjevernoirskih zastupnika se pokušala suprotstaviti toj mjeri koja bi omogućila konzervativnoj pokrajini da se svrsta uz ostatak Ujedinjenog Kraljevstva koje od 2014. dozvoljava te zajednice, ali odbijeni su u listopadu.

Od tada je Sjeverna Irska dobila vladu i London je radio na sadržaju tog novog zakona, koji je omogućio prvi brak osoba istog spola ovog tjedna. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara