Prvi intervju novog ministra financija: Evo koje je poteze najavio

Prvi intervju novog ministra financija: Evo koje je poteze najavio

Screenshot: HRT

NOVI ministar financija i danas je bio na sastanku s premijerom Oreškovićem. U razgovoru za Dnevnik HRT-a otkrio je koje će prve poteze povući te kako planiraju smanjiti javni dug kao i što misli o slučaju "franak".

"Prošli smo opet danas neke stavke, ali ne bih licitirao s brojkama i konkretnim detaljima,. Namjera nam je da u iduća tri tjedna izradimo tzv. smjernice ekonomske i fiskalne politike kojima ćemo definirati makroekonomske postavke i limite kojih će se svi korisnici pridržavati", najavio je bivši Agrokorov direktor Zdravko Marić te dodao kako u ovoj godini planiraju ići s nominalnim smanjenjem proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nužno je, kaže, da se rashodovna strana smanji jer je to jedna od osnovnih poluga kako smanjiti deficit. "Prihodovnu stranu smo iscrpili. Želja nam je da razmišljamo kako ići na rasterećenje gospodarstva, a ne suprotno", rekao je.

Za smanjenje javnog duga, kaže Marić, tri su osnovne stavke. "Deficit koji je i glavni uzročnik duga, naša intencija je već ove godine ići u smanjenje deficita. Zatim, gospodarski rast, te aktivnija i efikasnija upotreba državne imovine, pogotovo one koja nije u upotrebi", najavio je.

O slučaju "franak", Marić je rekao da i on i premijer imaju premalo činjenica da bi mogao već sad govoriti o tome. "Prikupit ćemo činjenice, a nakon što to napravimo, uspostavit ćemo dijalog sa svima s kojima trebamo", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara