London dobiva prvog muslimanskog gradonačelnika; Guardian: To je noćna mora za teroriste

London dobiva prvog muslimanskog gradonačelnika; Guardian: To je noćna mora za teroriste

Foto: FAH

LABURISTIČKA stranka objavila je u petak da je njihov kandidat Sadiq Khan pobijedio na izborima za gradonačelnika Londona čime postaje prvi musliman na čelu britanske prijestolnice.

"Čestitamo @SadiqKhan. Nestrpljiv sam da počnem raditi s tobom kako bi bi London postao grad jednakih za sve", napisao je čelnik Laburista Jeremy Corbyn u vrijeme kada su se još čekali službeni rezultati izbora provedenih u četvrtak.

Sin vozača autobusa postaje tako prvi muslimanski gradonačelnik Londona pošto je dobio više glasova od kandidata konzervativaca koji su u kampanji pokušali povezati ga s ekstremizmom, piše agencija Reuters.

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio također je čestitao Khanu pobjedu iako se još čeka službena potvrda pobjede, dodaje Reuters.

Guardian: Udarac ekstremistima

Ukoliko Khanova pobjeda bude potvrđena, to će biti neopisivi udarac ekstremistima i teroristima, koji već duže vrijeme grade antizapadnjački narativ, piše Guardian.

Ukoliko milijuni biraju muslimana za gradonačelnika u jednoj od najutjecajnijih metropola na svijetu, kako ekstremisti mogu nastaviti širiti priču o tome da muslimani nemaju budućnost u Europi i da ih ljudi sa Zapada mrze?

Ova izborna pobjeda mogla bi učiniti više u borbi protiv radikalizacije nego bilo koja vladina strategija, piše Guardian.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara