Prvi nalaz obdukcije: Ivana Hodak pogođena je u sljepoočnicu i vrat pa je iskrvarila

Prvi nalaz obdukcije: Ivana Hodak pogođena je u sljepoočnicu i vrat pa je iskrvarila

HOĆE li smjene u terminu Dnevnika nacionalnih televizija biti unaprijed smišljeni alibi za nepronalaženje ubojice djeteta Zvonimira Hodaka ili će novi nestranački kadrovi u policiji, ipak stručniji od osoba koje su do sada brinule o sigurnosti građana Hrvatske, doista pronaći ubojicu, rano je reći.

Usred bijela dana likvidirana kćerka odvjetnika Hodaka

Sanader smijenio Rončevića, Lovrin i Benka

Reakcije političara na smjene: Jedini koji treba otići je Sanader

Prvi nalaz obdukcije: Ivana Hodak pogođena je u sljepoočnicu i vrat pa je iskrvarila

Ubojica je Ivanu Hodak likvidirao s dva metka: jednim u sljepoočnicu, a drugim u vrat, nakon čega je iskrvarila na stubištu zgrade u kojoj je živjela.

Zvonimir Hodak: Očekivao sam da ubiju mene

"Očekivao sam da mene ubiju, mogli su me u svakom trenutku ustrijeliti na cesti, ali oni su ovo učinili jer su znali da je puno gore", rekao je Zvonimir Hodak Denisu Kuljišu kad ga je nazvao da mu izrazi sućut.

Zagorec je bio zgranut nakon što je čuo za ubojstvo Ivane Hodak, prenio je medijima njegov drugi odvjetnik Krešimir Krsnik.

Hodak je danas novinarima koji ga čekaju ispred zgrade samo kratko kazao kako neće odustati od obrane Vladimira zagorca.

U PUZ-u ništa novoga

Po običaju na press konferenciji u PUZ-u nikakvih novih informacija o slučaju nije bilo,

"Policija koristi sve ljudske i tehničke potencijale, druge detalje ne mogu iznositi", rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba. Novinare je zanimalo i gdje je jučer bio Branko Peran, načelnik zagrebačke policije, na što je Ljuba odgovorila kako je bio na putu, ali se vratio natrag čim je čuo što se događa. "Cijelo vrijeme su s novinarima komunicirali ljudi iz Ravnateljstva policije", rekla je Ljuba dodajući kako ćemo na detaljnije informacije morati pričekati nekoliko dana.

Oko 13 sati novinarima se obratio i Dubravko Novak, načelnik Ureda ravnatelja koji je kazao kako je dosad policija obavila oko 100 obavijesnih razgovora, no da zasad nema uhićenih.

Hodakove posjećuju prijatelji i poznanici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jutra u stan Hodakovih dolaze brojni prijatelji i poznanici. Primijetili smo: Antu Kovačevića, Dražena Budišu, Ljilju Vokić. U jednom trenutku Zvonimir Hodak i Ljerka Mintas Hodak napustili su stan, u koji su se vratili oko 13 sati. Obitelj je opet posjetila Jelena Perčin, kao i još neke prijateljice Ivane Hodak. Ivana Hodak navodno je trebala biti vjenčana kuma glumici.

Prošlo je 24 sata od ubojstva Ivane Hodak. Očevid na mjestu ubojstva u ulici Pavla Hatza u Zagrebu završio je sinoć, a do večernjih sati 50 osoba dalo je iskaze policiji, od kojih nitko nije priveden. Formiran je i poseban tim stručnjaka krim-policije, Ravnateljstva i Policijske uprave zagrebačke zadužen za intenzivno traganje za ubojicom.

Ispitani su muškarci s kojima je Ivana bila u vezi: Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Hrvoja Petrača i poduzetnik Ivor Vucelić. Jedan od smjerova istrage mogao bi voditi u smjeru Ivaninih ljubavnika, odnosno zločina iz strasti. Osim spomenutog odvjetnika te poduzetnika, Ivana je ljubovala s Davorom Bienenfeldom te sinom bivšeg ministra Davora Šterna Danielom.

"Pogodi tko stoji iza ovoga"

Dakako, Hodakova izjava "Pogodi tko stoji iza ovoga" u prvom satu nakon ubojstva ostavila je dojam da otac sumnja na Hrvoja Petrača, zakletog neprijatelja Hodakova glavnog klijenta Vladimira Zagorca. Neposredno nakon vijesti o ubojstvu mlade pravnice, osuđeni je otmičar Zagorčeva tada maloljetnog sina, premješten je iz poluotvorenog u zatvoreni dio kaznionice u Lepoglavi.

Iako su austrijske vlasti odbile komentirati ubojstvo Ivane Hodak koje je uslijedilo niti tjedan dana nakon što je njihovo pravosuđe odobrilo Zagorčevo izručenje, obitelji umirovljenog generala u Beču pružena je policijska zaštita niti dva sata nakon likvidacije.

Svako mafijaško ubojstvo odašilje poruku odabirom žrtve

Raznovrsne kriminalne organizacije u načelu izbjegavaju ubojstva ako procjenjuju da bi ona mogla omesti njihove ciljeve, prije svega ilegalnu zaradu, ali ubojstvu pribjegavaju bez krzmanja ako procijene da im je ono korisno i unosno. Svako takvo mafijaško ubojstvo je poruka, direktna ili barem indirektna odabirom žrtve ili čak načina, ali ne za svu publiku, nego za upućene, piše dugogodišnji dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima Inoslav Bešker.

Indirektno svakim ubojstvom mafija pokazuje tko je gospodar na tom teritoriju, poručuje da je ona, a ne država, gospodar života i smrti. Direktno upozorava kako suprotstavljanje kažnjava smrću, da bi se i drugi žacali ponoviti te prijestupe. Ponekad i samim načinom ubojstva poručuje da je netko zgriješio. Mafijaška ubojstva po odabiru žrtve dijele se na izravne i prepletene. U slučaju prepletenih, mafija ubija nekoga tko je drag ili važan osobi koja smeta, zato što je prava žrtva nedohvatna, odnosno da je se upozori i/ili kazni. Obično se ne ubijaju žene ni djeca mlađi od 16 godina, ali bilo je više iznimaka, napominje Bešker.

A.B.
Foto: Index/Facebook

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara