Prvi put ikada katolički kardinal dao otkaz zbog optužbi za spolno zlostavljanje

Prvi put ikada katolički kardinal dao otkaz zbog optužbi za spolno zlostavljanje
Foto: EPA

PAPA Franjo prihvatio je ostavku američkog kardinala Theodorea McCarricka, optuženog za seksualno zlostavljanje djece i odraslih, javljaju američki mediji.

McCarrick (88) je u petak postao prvi katolički kardinal u povijesti koji je dao otkaz zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. New York Times je objavio da je posljednji put neki kardinal dao otkaz 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom, što dokazuje da Vatikan vrlo ozbiljno shvaća optužbe protiv McCarricka. Pokrenuta je istraga i bivši kardinal će odgovarati pred crkvenim sudom.

>>Američki kardinal optužen za spolno zlostavljanje, dobio je zabranu popovanja

New York Times je prošlog tjedna objavio priču jedne od žrtava kardinala, muškarca koji je izjavio da ga je počeo zlostavljati kada je imao 11 godina. McCarrick je tada služio kao svećenik u New Jerseyju. Muškarac identificiran samo kao James ispričao je kako ga je u tom periodu McCarrick zlostavljao pune četiri godine, a kada je pokušao reći svojoj obitelji, nisu mu povjerovali.

McCarrick je u 1986. postao nadbiskup u Newarku, a u 2000. u Washingtonu. Kardinal je postao u 2001. godini. Prošlog mjeseca mu je zabranjen rad zbog optužbe da je zlostavljao 16-godišnjeg ministranta u 1971. godini. Optužen je za seksualno zlostavljanje djece i odraslih u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Potrebna je državna optužnica"

Nije poznato koliko je točno ljudi McCarrick zlostavljao tijekom dugogodišnje službe. Nadbiskupija u New Jerseyju sklopila je nagodbe s dvije odrasle žrtve kojima je bivši kardinal bio tutor. Njihove izjave u dokumentima o nagodbi opisuju da je redovito zlostavljao sjemeništarce.

Robert Hoatson, bivši svećenik i žrtva zlostavljanja, izjavio je da se glasine o McCarricku šire već desetljećima, ali ništa nije učinjeno dok u javnost nisu istupile žrtve koje su bile djeca kada ih je napadao. Hoatson želi da se protiv bivšeg kardinala podigne državna optužnica.

"Optužba sekularnih vlasti je potrebna jer crkva ne može nadzirati samu sebe", rekao je Hoatson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara