Prvi put od 1970. ekstremni desničari ulaze u španjolski parlament. Tko su oni?

Prvi put od 1970. ekstremni desničari ulaze u španjolski parlament. Tko su oni?
Čelni čovjek Vox-a Santiago Abascal Foto: EPA

ŠPANJOLSKI socijalisti predvođeni Pedrom Sanchezom pobijedili su na parlamentarnim izborima održanim jučer, no još je nejasno kako će uopće izgledati nova španjolska vlada jer su osvojili 123 mjesta u parlamentu od 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebno im je 176 mjesta.

S druge strane, desni blok Narodna stranka, Građani i Vox, imaju ukupno 147 mjesta, no to je vjerojatno i najviše što mogu skupiti.

Ono što je zanimljivo je da je ekstremna desnica kroz stranku Vox prvi put nakon 1970. godine ušla u parlament. Kako piše BBC, Vox je na kraju osvojio 24 mjesta, što je onoliko koliko su mu ankete i predviđale, ali puno manje nego su se oni sami nadali. Naime, oni su najavljivali "politički potres" nadajući se puno boljem rezultatu. No ideja o krajnjim desničarima u španjolskom parlamentu, a možda i u samoj vladi, mučila je mnoge Španjolce koji su vjerojatno zato i izašli na izbore te zaokružili socijaliste na glasačkim listićima.

BBC prenosi kako brojni glasači kažu upravo to: nisu glasali za socijaliste, već protiv Voxa.

Tko su oni?

Nova ekstremna desnica u Španjolskoj uzdigla se u prosincu prošle godine, kad je stranka VOX koju vodi Santiago Abascal postala dio koalicijske vlasti u Andaluziji nakon regionalnih izbora.

Kako je objavio CNN, njihov uspjeh prošle godine bio je šok za regiju, gdje je od 1982. godine na vlasti bila lijeva stranka PSOE. No Voxov ekstremni socijalni konzervativizam, iako i ekonomski liberalizam, mogli bi naći na još veću potporu glasača ne samo na nacionalnoj, već i na europskoj razini.

I Španjolska je dobila svoju ekstremnu desnicu

Stranka Vox pripada zaokretu udesno koji je vidljiv u cijeloj Europi. S njihovom pojavom na političkoj sceni Španjolska više nije zemlja za koju se smatralo da je izbjegla ovaj trend.

"Španjolska je bila jedina zemlja bez utjecajne radikalno desne stranke, no to se promijenilo", izjavio je za CNN Joan Botella, profesor političkih znanosti sa sveučilišta u Barceloni.

Njihov rast i uspjeh rezultirali su prosvjedima diljem zemlje i zabrinutošću oko rastuće polarizacije u Španjolskoj, dok neki čak vuku paralele između ideoloških stavova ove stranke i bivšeg diktatora Franca koji je vladao Španjolskom od 1939. do 1975. godine.

Vox kao dio odgovora na urušavanje dosadašnjih predstavničkih sustava

Vox nastupa na političku scenu u trenutku kad se već urušio tradicionalni dvostranački sistem desnog PP-a i lijevog PSOE-a te ispunjava želje za političkom promjenom koja nudi nešto novo, kako je za CNN objasnio José Ignacio Torreblanca iz Europskog vijeća za međunarodne odnose u Madridu. Objasnio je kako je njihova pojava vezana uz krizu predstavničkog sustava koji pogađa cijelu Europu.

"Izbori postaju sve emotivniji, igra se na osjećaje", rekao je Torreblanca za CNN.

Torreblanca je ukazao na slične trendove u Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji i dodao kako specifičnosti svake od zemalja određuju pojavljuju li se ovi novi radikalni politički projekti s ljevice, desnice ili neovisno o ovim tradicionalnim podjelama.

Katolički separatizam proizvodi nacionalističku obnovu

U slučaju Španjolske te specifične okolnosti odnose se ponajprije na zahtjeve za nezavisnost Katalonije koja je dovela do okupljanja oko desničarskih ideja o nacionalizmu, objasnio je za CNN Ignacio Molina, analitičar thinkthanka Real Instituto Elcano iz Madrida. 

"Oni kombiniraju ideologiju konzervativnog nacionalizma, koju imamo priliku vidjeti diljem Zapada s katalonskom krizom", rekao je Molina za CNN.

Molina i Torreblanca se slažu da katalonsko pitanje predstavlja svojevrsni gromobran oko socijalnih pitanja poput pobačaja kojem se Vox protivi. Kao i strahova oko pada utjecaja Katoličke crkve, uvođenja progresivnog zakonodavstva po pitanju rodnih prava, te snažnjenja feminističkog pokreta. 

I premda Vox nalikuje sličnim ekstremno desnim strankama diljem svijeta, njihove specifičnosti oblikuje španjolski kontekst.

Stranka ima tvrde stavove o ilegalnoj migraciji te je predložila gradnju zida oko Ceute i Melille - dviju španjolskih enklava u Maroku - kako bi se zadržali migranti.
No Torreblanca smatra da je kompleksna povijest migracija u Španjolskoj te nepostojanje razdora s migrantskim zajednicama odredilo da se Vox više fokusira na katalonsko pitanje tijekom kampanje za izbore.

"Mislim da su sami shvatili da migracije ne donose glasove", rekao je i dodao kako na katalonskom pitanju mogu dobiti više podrške.

Socijalno konzervativna, ali ekonomski liberalna stranka

Torreblanca je dodao i da je Vox "socijalno konzervativna stranka, ali vrlo liberalna u ekonomskom smislu", za razliku od, primjerice, francuske Nacionalne fronte.

"Rekao bih da je riječ o neokonzervativnoj stranci u američkom smislu", dodao je.

Vox ne propituje ni izlazak iz EU-a, za razliku od Lige u Italiji i Nacionalne fronte u Francuskoj koje predlažu izlazak.

Nacionalisti koji gaje kulturni konzervativizam

Također, za razliku od mađarskog Fidesza i poljskog Zakona i pravde, ima izrazito demokratski karakter, rekao je Peter Ceretti, analitičar iz Economist Intelligence Unit.

"Oni nisu ekstremno desni u smislu da im je bliska fašistička ideologija kao kod radikalnih populističkih desnih stranaka na Istoku", rekao je Ceretti i dodao da je riječ o nacionalističkoj stranci koja gaji kulturni konzervativizam.

Poveznica s Francom?

Torreblanca smatra da za Vox glasaju ljudi koji osjećaju nostalgiju prema Francovom vremenu, no stranka nije autoritativna te pazi da je se ne povezuje s ikakvim oblikom fašizma.

Ni Molina ne vjeruje da Vox predstavlja povratak Francove ideologije.

"To nije frankistička stranka, to je demokratska stranka, vrlo konzervativna, ali demokratska", rekao je.

Ipak, Botella smatra da postoji "izravna veza" između Voxa i Francove ideologije  - u obje je riječ o mješavini tradicionalnog katoličkog konzervativizma, moderne ekstremne desnice i alt right ideja.

Prosvjedi ukazuju na polarizaciju Španjolske

Vox potiče prosvjede kojima se brane i zazivaju tradicionalne desničarske vrijednosti, a to pak izaziva kontrareakcije. 

Ovog siječnja tisuće žena izašle su na ulice u gradovima diljem Španjolske kako bi prosvjedovale protiv Voxa i njihovih stajališta protiv pobačaja i rodnih prava.

"O našim pravima se ne može pregovarati. Ni jedan korak unazad po pitanju jednakosti", bili su slogani prosvjeda.

Sveučilišna platforma za feminizam i rodne studije također je objavila priopćenje u siječnju u kojem kritizira Vox zbog njihovih stavova o rodno utemeljenom nasilju. Riječ je o krovnoj organizaciji koja okuplja predstavnike iz preko 30 španjolskih fakulteta i organizacija civilnog društva.

Bivši belgijski premijer upozorava na Vox

I bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, vođa liberalne grupacije ALDE u EU parlamentu, nakon izbornog uspjeha VOX-a u Andaluziji prošle godine napisao je na Twitteru da bi uspjeh radikalnih desničara trebao sve zabrinuti.

"Suočavamo se s bitkom za dušu Europe na europskim izborima u svibnju", napisao je.

Tko glasa za Vox?

Stručnjaci ne znaju mnogo o tome tko su Voxovi glasači, no čini se da u jednakoj mjeri dolaze iz redova bivših glasača PP-a, relativno nove desne stranke Ciudadanosa i onih koji prije nisu glasali.

Botella smatra da se uspjeh Voxa u Andaluziji može objasniti pomoću nekoliko različitih faktora koji su stvorili plodno tlo za njihove radikalne prijedloge - željom za promjenom nakon 35-godišnje vladavine PSOE-a, visokom nezaposlenošću u regiji te činjenicom da je riječ o području koje je posebno vezano uz španjolsku tradiciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara