Prvi rezultati: Đapić gradonačelnik Osijeka

Prvi rezultati: Đapić gradonačelnik Osijeka

PREMA djelomičnim neslužbenim rezultatima osječkih izbora, najviše glasova - 28,78 posto - osvojio je HSP. Slijede koalicija HDSSB/HSS sa 23,78, SDP sa 13,73, HDZ sa 10,37 i HNS sa 10,26 posto. Ostale stranke nisu prešle izborni prag. SDSS je osvojio malo više od 2 posto glasova, javlja HRT.

Prvi rezultati GIP-a za HSP su još povoljniji od privremenih rezultata koje je objavio HRT. Đapićeva je stranka osvojila 31,31 posto glasova, a slijedi koalicija HDSSB/HSS sa 23,63 posto. 20 posto glasova osvojio je HDZ, 11,93 posto osvojio je SDP, a 8,87 posto koalicija HSU/HNS/Zeleni HR. Ostale stranke nisu prošle izborni prag.

U dvoranu u kojoj će se održati konferencija za novinare nakon rezultata prvi su pristigli Đapić i Škoro, te se pri susretu poljubili i izmijenili nekoliko neugodnih šala. To je samo dodalo ulje na vatru špekulacijama, koje postaju sve glasnije, da bi novu vladajuću koaliciju u Osijeku mogli oformiti HSP i HDZ.

Glavaš: Rano je za izjave

U napetoj atmosferi sjedištu Udruge HDSSB u Osijeku okupili su se članovi koji čekaju rezultate izvanrednih izvora za Gradsko vijeće u Osijeku. Budući da još nema definitivnih vijesti, atmosfera je napeta i blago sumorna.

Branimir Glavaš oprezno je odbio davati ikakve izjave budući da je, po njegovim riječima, još prerano za to. Predsjednik stranke Vladimir Šišljagić nakratko nam je izrazio svoj optimizam oko izborne pobjede, a izrazio je i svoje nezadovoljstvo radom Gradskog izbornog povjerenstva.

"Nezadovoljan sam mijenjanjem članova biračkih odbora u zadnji trenutak, zabranom uvida u biračke odbore i sasvim sam siguran da bi praksa GIP-a mogla imati posljedice na rezultate izbora. Nitko tko ima razuma ne može vjerovati da se ovdje radi o ičemu drugome nego o kuhanju i namještanju izbornih rezultata".

Odaziv birača na ovim izvanrednim izborima bio je jako slab, pa je tako do 16 glasalo samo 29,7 posto birača dok je na prijašnjim izborima u istom vremenu glasalo 42,96 posto birača. Birališta su zatvorena u 19 sati, a prvi neslužbeni rezultati očekuju se oko 22 sata.

HSP-ovci toče šampanjac

U dvorani na prvom katu hotela "Osijek", gdje je HSP smjestio svoj izborni tabor, atmosfera je malo veselija nego u HDSSB-u, a oprezni HSP-ovci nisu slobodni za izjave.

"Prerano je", kažu nam, dok se dvoranom nakon objave ranih rezultata ori pljesak, dok je vrhuška stranke okupljena oko stola Ante Đapića, a gladni mladi "vukovi" navaljuju na švedski stol, ukrašen standardnim slavonskim delicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se čini da bi ovi izbori mogli vratiti posrnule pravaše u život, pa je točenje šampanjca zasad opravdano.

Škoro: Probio sam medijsku blokadu

Vesela atmosfera je i u stožeru HDZ-a, u kojem su se svi nagurali u glavnu prostoriju, iz koje je zbog toga isisana većina zraka, ali, na svu sreću, nositelj liste HDZ-a Miroslav Škoro dao nam je izjavu u odvojenoj prostoriji.

Škoro je izrazio oprezno zadovoljstvo rezultatima koji pristižu: "Svaki napredak je zadovoljavajuć, pogotovo ako čovjek ima namjeru nešto promijeniti. Naš je napredak vrlo pristojan, treba sačekati da vidimo službene rezultate, ali zasad se čini da dobivamo osam, skoro devet posto više nego na prošlim izborima. To možemo zahvaliti činjenici koja se pokazala na ovim izborima, a ta je da građani žele promjenu koju smo im mi ponudili u vidu kadrova i izbornih programa. Očekujemo da će nam porasti broj mandata i da nitko neće moći formirati većinu bez nas".

Škoro je priznao da je njegovo sudjelovanje u predizbornoj kampanji također doprinijelo boljem rezultatu HDZ-a: "Tri su glavna faktora našeg napretka. Jedan je već spomenuta želja za promjenama, drugi je taj što je spadam u red onih Osječana koji probijaju medijsku blokadu koju su neke stranke nametnule drugim strankama, a treće je pobjeda naše stranke na parlamentarnim izborima, koja je pokazala Osječanima da imaju garanciju ne samo lokalne nego i državne vlasti".

Izrazito tmurna atmosfera u SDP-u

Do završetka ovog izvještaja praktički su svi članovi SDP-a napustili svoj izborni stožer, razočarani slabim rezultatom. Nositeljica liste Biljana Bordan ipak je smogla snage obaviti svoju dužnost i očitovati se oko SDP-ovog izbornog poraza.

"Mogu reći da sam razočarana, ali nikako ne možemo biti zadovoljni s obzirom da smo ostvarili slabiji rezultat nego prije tri mjeseca. Budući da nismo mijenjali ni ljude ni program, nije bilo za očekivati veći podbačaj, ali on se dogodio. Razlog tome je djelomično taj što su naši birači 'odsjedili' kod kuće. Zna se da su birači ljevice skloni apstiniranju dok birači desnice vjerno izlaze na birališta bez obzira na okolnosti".

Biljana Borzan osvrnula se i na skromnu kampanju koju je SDP proveo za ove izbore rekavši kako je moguće da je i ona djelomično kriva za slabiji izborni rezultat, ali da ne žali zbog toga, budući da su u stranci smatrali da nema smisla trošiti velika sredstva na izbore nakon kojih će vlast trajati samo godinu dana.

J.D.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara