UŽIVO REZULTATI IZBORA Obrađeno skoro 98 posto biračkih mjesta, HDZ ima 9 mandata više od SDP-a

UŽIVO REZULTATI IZBORA Obrađeno skoro 98 posto biračkih mjesta, HDZ ima 9 mandata više od SDP-a

Foto: Index, FAH

DRŽAVNO izborno povjerenstvo objavljuje neslužbene rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora. U objavljenim rezultatima HDZ-u su već prIbrojani mandati iz dijaspore.

>> PRATITE UŽIVO Evo koji kandidati ulaze u Sabor

OBJAVU REZULTATA IZBORA PRATITE NA INDEXU - Rezultati se automatski refreshaju svakih 15 minuta.

REZULTATI UŽIVO PO IZBORNIM JEDINICAMA. KLIKOM NA IME STRANKE/KOALICIJE MOŽETE VIDJETI I KOJI KANDIDATI ULAZE U SABOR


23:15 Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni oko 23 sata, prema medijskim proračunima, pokazuju da HDZ i partneri na prijevremenim parlamentarnim izborima osvajaju 61 mandat, a Narodna koalicija okupljena oko SDP-a 54 mandata.

Most osovaja 12 mandata,  Jedina opcija okupljena oko Živog zida 8, IDS 4, Koalicija za premijera Milana Bandića dva mandata.

Po jedan mandat osvajaju HDSSB i Nezavisna lista Željka Glasnovića. Podaci se temelje na 47 posto obrađenih biračkih mjesta.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin upozorio je u nedjelju navečer, prije nego je Povjerenstvo počelo objavljivati prve prikupljene izborne rezultate, a medijske ih kuće 'pretvarati' u saborske mandate, da su ti rezultatu "potpuno privremeni" i da će se mijenjati kako budu pristizali drugi izborni podaci.

22:50 Nakon 41,25% obrađenih biračkih mjesta SDP je smanjio zaostatak za HDZ-om. HDZ sada s dijasporom ima 60 mandata, SDP ima 55 mandata, MOST 12, Živi zid 8, IDS 4, Milan Bandić 2 i HDSSB ima jedan mandat.

22:38 Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin upozorio je prije nego je Povjerenstvo počelo objavljivati prve prikupljene izborne rezultate, a medijske ih kuće 'pretvarati' u saborske mandate, da su ti rezultatu "potpuno privremeni" i da će se mijenjati kako budu pristizali drugi izborni podaci.

"Ovi podaci i izračuni, koje budu radile različite medijske kuće, su nešto potpuno privremeno, jedini vjerodostojni bit će rezultati koje će objaviti DIP nakon što budu obrađena sva biračka mjesta", rekao je Hrvatin.

Prvi podaci koje je DIP objavio na svojim stranicma u 22 sata, obuhvatili su stanje u 21,54 sati i samo 15 posto biračkog tijela u Hrvatskoj i inozemstvu.

Zbog malog postotka obrađenog biračkog tijela ti će se rezultati razlikovati od rezultata objavljenih izlaznih anketa i vrlo vjerojatno od konačnog izbornog rezultata, upozorio je predsjednik DIP-a.

Pojasnio je i kako na sve navedeno upozorava ponukan iskustvom sa parlamentranih izbora u studenom prošle godine, kada je nakon objave prvih izbornih rezultata u jednim stožerima zavladala euforija, a u drugima se tugovalo, da bi se kasnije, prilivom novih podataka, situacija bitno promijenila.

"Moramo znati da su to rezultati bez uzorka, realni rezultati onih biračkih mjesta iz koji su pristigli i tako ih treba tretirai", rekao je Hrvatin navodeći da će DIP u ponoć dati izborne rezultate koji će obuhvatiti do 60 posto biračkih mjesta.

Prema medijskim izračunima prvih neslužbenih izbornih rezultata HDZ ima 62 saborska mandata, Narodna koalicija 52 mandata, Most 13, Živi zid sedam, IDS/PGS/RI četiri, Bandić Milan 365 dva kao i HDSSB, a Nezavisna lista Željka Glasnovića jedan mandat.

22:14 Prema dosad dostupnim informacijama iz dijaspore, dva mandata odlaze HDZ-u, a jedan mandat Glasnoviću. Valja napomenuti da HDZ u ovom trenutku ima 61 mandat s dijasporom.

22:00 U 22 sata objavljeni su prvi neslužbeni rezultati izbora nakon 25 posto obrađenih biračkih mjesta. Prema prvim rezultatima HDZ ima golemu prednost od 10 mandata pred SDP-om. HDZ ima 62 mandata bez dijaspore, SDP 52 mandata, MOST 13 mandata, Živi zid 7 mandata, IDS četiri mandata, te HDSSB i Milan Bandić po dva mandata.

>> TIJEK IZBORNE NOĆI PRATITE NA INDEXU!

> UŽIVO IZ STOŽERA SDP-A

> UŽIVO IZ STOŽERA HDZ-A

> UŽIVO IZ STOŽERA ŽIVOG ZIDA

> UŽIVO IZ STOŽERA MOSTA

> UŽIVO IZ STOŽERA MILANA BANDIĆA

> UŽIVO IZ STOŽERA PAMETNOG

Podsjetimo, Narodna koalicija predvođena SDP-om prema izlaznim anketama Ipsos pulsa za nacionalne televizije na prijevremenim parlamentarnim izborima osvojila je 57 mandata, HDZ dobiva njih 57, a treći je Most s 12 mandata. Na četvrtom je mjestu, sa sedam mandata, koalicija koju predvodi Živi zid, IDS ima tri, stranka Milana Bandića dva, a HDSSB i stranka Pametno jedan mandat.

>> IZLAZNE ANKETE SDP i HDZ izjednačeni, MOST-u 12, Živom zidu 7 mandata, Pametno ulazi u Sabor
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara