Prvi sukob u Kukuriku koaliciji: Kajin napao Linića pa mu Jakovčić poručio da nije u oporbi

Foto: Goran Šebelić / Cropix

NISMO dugo trebali čekati da Kukuriku koalicija počne "pucati" iznutra. Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a, na konferenciji za novinare bez imalo zadrške kritizirao je najave ministra financija Slavka Linića o povećanju PDV-a i uvođenju poreza na imovinu.

"Povećanje PDV-a na 25 posto je čisti promašaj, a porez na imovinu pretvorit će se u porez na sirotinju", kaže Kajin koji je uvjeren da bi upravo Istra mogla najviše patiti zbog poreza na imovini. Deseci tisuća Istrana, tvrdi Kajin, imaju drugu nekretninu, a najčešće se radi o obiteljskim kućama na selu koje ne stvaraju nikakvu dobit već imaju emotivnu vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zbog takvog će poreza posebno patiti umirovljenici", kazao je Kajin.

Rast PDV-a najviše pogađa siromašne

"Rast PDV najviše će osjetiti siromašni, koji će morati plaćati skupu hranu i režije. PDV na hranu morao bi se smanjiti, barem na razinu ostalih zemalja u okruženju", kaže Kajin koji tvrdi da povećanje PDV-a nije bilo predviđeno Planom 21.

"Smatram da zbog toga imam pravo na dobronamjernu kritiku", izjavio je Kajin, objasnivši da se radi o njegovom osobnom stavu. Zastupnik IDS-a je, međutim, uvjeren da njegove stavove dijele stanovnici Istre i svi razumni građani Hrvatske.

Potpredsjednik IDS-a ima sasvim drugačiju ideju kako začepiti rupu u državnom proračunu. "Potrebna nam je bolja kontrola rada na crno", kaže Kajin, koji tvrdi da takav rad čini čak 30 posto BDP-a Hrvatske.

"Nismo više u oporbi"

Predsjednik IDS-a je kritizirao današnji Kajinov nastup. "Damire, zaboravio si da više nismo u oporbi", kazao je Jakovčić o Kajinovim komentarima, piše HRT. "Poznato je da je on svojevrsni hrvatski Robin Hood, ali ove strelice su uperene u prazno", kazao je Jakovčić i dodao kako koalicija nije ugrožena. "Žao mi je što se nije informirao i pitao kolege o čemu se radi", kazao je Jakovčić i dodao kako treba uvesti diferenciranu stopu PDV-a kako bi se pomoglo siromašnim građanima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara