Psihijatar o lešu u škrinji: Ovo nije rukopis ženskog ubojstva

Psihijatar o lešu u škrinji: Ovo nije rukopis ženskog ubojstva
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

UBOJSTVO Jasmine Dominić, čije je tijelo pronađeno nakon 19 godina u škrinji u obiteljskoj kući u međimurskom selu Palovec, u programu N1 uživo je komentirao Ante Bagarić, psihijatar iz specijalne bolnice.

Objasnio je zašto je ovaj slučaj drukčiji od svih ostalih teških i strašnih zločina u Hrvatskoj.

"Ovo je svakako jedan od najstrašnijih zločina u Hrvatskoj u zadnjih 20, 30, 50 godina. Ovo bi se moglo nazvati produljenim zločinom jer osoba koja je počinila zločin ne rješava ga se, ne pokušava sakriti, zaboraviti, nego nastavlja bliski kontakt s njom i sve se to proteže gotovo 20 godina. To zastrašuje ljude", rekao je.

Psihijatar: Postojao je tu ozbiljan, težak problem

Odgovorio je na pitanje kako je Jasminina sestra Smiljana Srnec, koju se sumnjiči za ubojstvo, mogla živjeti s tim činom gotovo 20 godina.

"Moraju ga potisnuti, nitko ne može živjeti s takvim teretom, s ubojstvom. Moraju se koristiti nekakvi izvanredni teški mehanizmi da se to pretvori u nešto drugo", kazao je. 

Osumnjičena za zločin je sestra ubijene, imala je normalan obiteljski život, živjela u toj kući sa suprugom i djecom.

"Postojali su sigurno nekakvi važni, teški elementi u obiteljskim odnosima. Nije moguće da se ljudi posvađaju oko bilo čega pa da ispadne ovako. Postojao je tu neki ozbiljan, težak, veliki problem.

Posebno je zastrašujući način na koje je tijelo, golo, spremljeno u škrinju u kući, a unutra je bilo i hrane.

"Ovo nije rukopis ženskog ubojstva"

"Ovo nije rukopis ženskog ubojstva, ako bismo mogli tako reći iz mog iskustva. Žene ubojice nalaze se u posebnom afektivnom stanju, obično je nož sredstvo, ovo prilično sliči na muško ubojstvo. Iako, sve će se dokazati. Koliko sad znamo, sliči na jedno brutalno muško ubojstvo teškim predmetom mu glavu. I ovaj moment, da je ona bila gola u škrinji, pokazuje da ima seksualne konotacije. Sve vuče na nešto vrlo neobično, a za sada ima jednu seksualnu konotaciju s naše psihijatrijske strane", iznio je zanimljivu perspektivu strašnog zločina ugledni psihijatar. 

Odgovorio je na pitanje je li netko iz obitelji mogao znati za zločin.

"Netko iz obitelji je morao znati"

"Morao je znati. Vučemo se na spekulacije, ali ideja da imate nešto unutra 20 godina, morao je netko znati. Mogli su postojati različiti načini prihvaćanja i razumijevanja, ali da je većina odraslih znala, na svoj način je znali", kazao je. 

Otkrio je i koji mu se motiv ovog zločina čini izglednim. 

"Meni što pada na pamet iz mojih vještačenja je kockanje. Kockari, kada nisu aktivni, rade najmanje kaznenih djela, no kad su aktivni, rade teška kaznena djela. Jedan ovisnik o kocki bi mogao napraviti jedan tako brutalan cilj", rekao je. 

Zašto je Smiljana proglašena neprikladnom za poligrafsko ispitivanje

Na kraju je komentirao kako netko može biti proglašen neprikladnim za poligrafsko vještačenje, što je, kako je otkrio Index, bio slučaj sa Smiljanom Srnec. 

"Vrlo mali broj osoba je nepogodan. Osobe moraju imati ozbiljne psihičke smetnje. Kad krene ispitivanje, one daju neadekvatne odgovore, prekidaju... Jednom iskusnom policajcu bi to bio signal za traženje psihijatrijskog pregleda. Možda je ta osoba teško bolesna, psihotična", pojasnio je u programu N1 psihijatar Ante Bagarić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara