Pučka pravobraniteljica: Gospodine Debeljak, diskriminirate radnike zbog sindikata i bolesti

Pučka pravobraniteljica: Gospodine Debeljak, diskriminirate radnike zbog sindikata i bolesti

Foto: FAH

URED pučke pravobraniteljice okončao je ispitni postupak pokrenut povodom izvješća Saveza samostalnih sindikata u Brodosplitu. Utvrđena je sumnja na diskriminaciju radnika temeljem zdravstvenog stanja i članstva u sindikatu, o čemu je izvješten i vlasnik škvera Tomislav Debeljak.

Problematika je regulirana Zakonom o suzbijanju diskriminacije, u članku 1. navedeno je 17 diskriminacijskih osnova, među kojima se nalazi i zdravstveno stanje te članstvo u sindikatu.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je Debeljak isplaćivao božićnicu radnicima novoosnovanih društava do 2.500 kuna, dok radnicima već postojećih društava koje posluju u okviru Brodosplita božićnica nije isplaćena. U starim društvima djeluje sindikat, a nova društva su osnovana nakon preuzimanja škvera 2013. godine. 

U škveru nema božićnice za one koji su bolesni

Debeljak je opravdao neisplatu božićnica neproduktivnošću. Naveo je kako su svi zaposleni radnici na dugotrajnim bolovanjima, pa ne doprinose svojim radom grupaciji Brodosplit. Pravobraniteljica je zaključila da su radnici narušenog zdravstvenog stanja stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale, zdrave radnike.

Irelevantnim pritom drži pozivanje na godišnju potporu od tisuću i pol kuna, i to zato što se ta naknada isplaćuje zbog naročito teških okolnosti zaposlenika uvjetovanih ozbiljnije narušenim zdravstvenim stanjem koje je dovelo do dugotrajnog bolovanja. Pravobraniteljica podsjeća da je svrha naknade amortizirati dodatne troškove radnika povezane s bolešću.

Svrha božićnice je, pak, podmirenje dijela troškova vezanih uz proslavu vjerskog blagdana Božića, a takve troškove imaju zdravi, ali i bolesni radnici. Božićnica je trebala biti isplaćena svim radnicima, neovisno o njihovom zdravstvenom stanju ili nekoj drugoj diskriminacijskoj osnovi.

Debeljak počistio sindikate u Brodosplitu, menadžerske ugovore uvjetovao istupanjem iz sindikata

Nadzor je utvrdio i da je Debeljak temeljito počistio tri sindikata koji djeluju u Brodosplitu. Od preuzimanja škvera stvorena je atmosfera animoziteta prema sindikatima, a radnicima je u više navrata dano do znanja kako nije poželjno njihovo članstvo u sindikatu. Zbog takvog stava poslodavca iz straha od štetnih posljedica, značajan broj radnika istupio je iz sindikata.

O masovnosti istupa radnika iz sindikata govori i to što su na šalteru protokola dijeljeni formulari za ispis radnika iz sindikata. Premda poslodavac negira da je sastavio i distribuirao formulare, iznenadno masovno istupanje radnika iz sindikata ukazuje na promjenu stava poslodavca prema sindikalnom djelovanju te o strahu radnika od viktimizacije. 

Određena rukovodeća radna mjesta uvjetovala su se istupanjem iz sindikata. Bivši predsjednik Uprave Darko Pappo tražio je istupanje iz sindikata za sve kojima je ponuđen menadžerski ugovor.

Za djecu radnika koji nisu u sindikatu skuplji pokloni i stipendije

Debeljak je odmah po preuzimanju škvera jasno stavio do znanja da ima negativan stav prema sindikatima. Optužio ih je da su protiv novog vlasnika, novog škvera i škverana, aludirao je da sindikalisti nisu zaradili svoju plaću te da ne štite radnike jer rade samo za svoje osobne interese. Debeljak je obećao i dvostruko vrijednije poklon pakete za Uskrs i Božić te stipendije za djecu onih radnika koji nisu članovi sindikata.

Istaknuo je i kako će se birati zaposlenici koji nisu sindikalno opredijeljeni jer su najuspješnija poduzeća u kojima nema sindikata. Zaključeno je kako je Debeljak jasno poručio radnicima da istupe iz sindikata ako žele ostati raditi u Brodosplitu.

Anketa za diskreditaciju sindikalista

Svoj animozitet prema sindikatima Debeljak je iskazao i anketom koja se provela među radnicima grupacije. Čitav je niz sugestivnih pitanja poput: "Mislite li da su sindikalni čelnici zataškavali slučajeve navodne korupcije ili druge slučajeve nezakonitog postupanja?"

Isto pitanje nije postavljeno za Upravu društva, nego samo za sindikate.

Još je nekoliko spornih pitanja, poput: "Sumnjate li da postoje slučajevi korupcije u kojima su sudjelovali sindikalni predstavnici?"

S druge strane, Debeljak u anketi o sebi samom postavlja pitanje krajnje afirmativnog sadržaja: "Znate li da je DIV uspješna domaća tvrtka koja godinama ulaže u metalnu industriju i koja ima neprestani porast broja zaposlenih i porast prometa, nagradu Zlatna kuna i jednu od najvećih investicija u metalnoj industriji u Hrvatskoj?"

U situaciji u kojoj se te 2013. našao škver, životno je očekivati da će se radnici prilagoditi negativnom stavu poslodavca prema sindikatima, pa ne čudi da je Nezavisni sindikat Brodosplita s 2243 člana pao na 63, odnosno da je izgubio 97 posto članova.

Preporuke, nema sankcije

Riječ je o vrlo ozbiljnom utjecaju na radnike i stvaranju straha od ugroze njihovih radnih prava zbog članstva u sindikatu, zaključuje pravobraniteljica.

"Ovakvo postupanje prema radnicima je protivno ne samo Zakonu o suzbijanju diskriminacije, već i nizu međunarodnih propisa. Slijedom navedenog, upozoravamo vas da ste isplatom nejednakih iznosa božićnica, odnosno uskratom božićnica radnicima na dugotrajnom bolovanju, diskriminirali radnike temeljem zdravstvenog stanja. Nadalje, uvjetovanjem zaključenja ugovora o radu za rukovodeća i managerska radna mjesta istupanjem iz sindikata, kao i stvaranjem straha kod radnika da će njihovo članstvo u sindikatu utjecati na njihova radna prava i nastavak radnog odnosa u grupaciji, diskriminirali ste radnike temeljem članstva u sindikatu", stoji u nalazu zamjenice pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter.

Sankcije nema, već su dane preporuke da se svima isplate jednake božićnice te da ubuduće izostane pritisak zbog članstva u sindikatu i sindikalnog djelovanja.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara