Pučki pravobranitelj Karić u Sisku

Pučki pravobranitelj Ante Klarić danas je u Sisku, u razgovoru s vodstvom Sisačkomoslavačke županije, izjavio da su "pritužbe građana na rješavanje imovinskopravnih i vlasničkih odnosa postale sekundarno pitanje u odnosu na gospodarskosocijalna pitanja, koja se odnose na ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, mirovinskoinvalidsko osiguranje, zapošljavanje, državljanstvo, privremeni ili trajni boravak i konvalidaciju dokumenata izdanih od okupacijskih vlasti".

Klarić je ocijenio da je "na području Sisačko-moslavačke županije, kao i u cijeloj Hrvatskoj, zadnjih godina učinjen iskorak u poštivanju ljudskih prava; sigurnosno stanje dobro je i zadovoljavajuće, a život na ratom stradalim područjima, područjima od posebne državne skrbi, više nije političko, već gospodarsko-socijalno pitanje".

"Strateško je pitanje i obveza države kako udomiti, zbrinuti i zaposliti sve građane i državljane, kako im osigurati uvjete za normalan život", naglasio je Klarić. Iznio je da je "glavno pitanje u povratku Srba to što se ne vraća biološki reproduktivno srpsko stanovništvo, što se ne vraćaju mladi, već uglavnom stariji građani srpske nacionalnosti koji žele umrijeti ovdje gdje su rođeni".

Naveo je da su "prognani bosanski Hrvati sastavni dio nacionalnog korpusa hrvatske države i da je obveza države dugoročno ih zbrinuti", dodavši da se problem statusa bosanskih Hrvata ne može rješavati sustavom spojenih posuda jer bi se time tim ljudima nanijele nove nepravde, donijela nova nesigurnost i ugrozila njihova temeljna ljudska prava".

Sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac iznio je da na ratom stradalim područjima Sisačko-moslavačke županije svi ljudi žive teško, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeroispovijest, jer zbog nedovoljne državne potpore nema zaposlenja ni za Hrvate povratnike, ni za srpske povratnike, ni za naseljene Hrvate iz BiH". Upozorio je na "problem statusa oko 18 tisuća bosanskih Hrvata koji su smješteni na tom području, koji se ne mogu vratiti u Republiku Srpsku, te "95 posto njih želi ostati u Hrvatskoj".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pučki pravobranitelj Klarić danas se u Sisku na odvojenim sastancima susreo s voditeljem Koordinacijskog centra OESS-a Michaelom Drencauom, ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Mirnom Turk, pročelnicom Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice Brankom Cindrić, a u prostorijama Područnog centra Koordinacijskog centra OESS-a u Galdovačkoj 4. u Sisku primao je stranke.

U Sisačko-moslavačkoj županiji Klarić će sa suradnicima boraviti cijeli tjedan. Program njegova boravka ostvaren je uz pomoć donacije norveške vlade i u suradnji s OESS-om, a cilj je programa ured pučkog pravobranitelja približiti ljudima koji trebaju njegovu pomoć ili savjet.

Klarić će, osim prijama stranaka u Sisaku, danas popodne i sutra posjetiti općinu Popovača, tamošnju Neuropsihijatrijsku bolnicu "Dr. Ivan Barbot" i Kaznionicu Lipovica.

(Hina) malj vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara