Puigdemont želi sudjelovati na izborima u Kataloniji

Puigdemont želi sudjelovati na izborima u Kataloniji

Foto: Hina

BIVŠI katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji je iz Španjolske pobjegao u Belgiju nakon što je njegova vlada smijenjena zbog proglašenja neovisnosti, rekao je da je spreman sudjelovati na prijevremenim izborima u Kataloniji sljedeći mjesec.

Puigdemont je ignorirao sudski nalog da se vrati u Španjolsku kako bi odgovorio na optužbe za pobunu i zloporabu javnog novca zbog proglašenja neovisnosti Katalonije.

Madridski sud trebao bi za njim izdati europski uhidbeni nalog.

"Spreman sam biti kandidat... Kampanju se može voditi bilo gdje", rekao je za belgijsku državnu televiziju RTBF, govoreći o izborima koje je za 21. prosinca sazvao premijer Mariano Rajoy.

Kaže da je spreman surađivati s belgijskim pravosuđem, ne i španjolskim

"Smatramo se legitimnom vladom. Mora postojati kontinuitet da se svijetu kaže što se događa u Španjolskoj. Izbori s vladom u zatvoru neće biti neutralni, neovisni i normalni."

Kazao je također da je spreman surađivati s pravosuđem, ali belgijskim.

"Neću bježati pred pravosuđem. Izići ću pred pravosudne vlasti, ali prave pravosudne vlasti", rekao je, dodajući da su španjolske vlasti ispolitizirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam svojem odvjetniku da kaže belgijskim pravosudnim vlastima da sam u potpunosti spreman surađivati."

Devetero članova Puigdemontove vlade pritvoreno je u četvrtak u očekivanju istrage i mogućeg suđenja.

Jedan od njih, Santi Vila, pušten je u petak nakon što je platio jamčevinu od 50 tisuća eura. Ostalima to nije dopušteno i mogli bi ostati u pritvoru i do četiri godine.

Vila je katalonsku vladu napustio prije proglašenja neovisnosti i zagovara dogovorno rješenje sa središnjom vladom, iako podupire secesiju. Želi biti vodeći kandidat Puigdemontove Katalonske demokratske stranke na regionalnim izborima.

Još šestero katalonskih čelnika trebalo bi svjedočiti 9. studenoga pod istim optužbama.

Četvero članova smijenjene vlade nalazi se zajedno s Puigdemontom u Belgiji i također su odbili svjedočiti pred španjolskim sudom. I za njima bi mogao biti izdan europski uhidbeni nalog.

Belgija će tada imati maksimalno tri mjeseca da odluči hoće li ih izručiti Španjolskoj.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara