Pukanić naplaćuje Međimurcima 650 tisuća kuna intelektualnih usluga

TROŠKOVI izdavanja 21 primjerka "besplatnog" Međimurje Newsa zapravo su skriveni u stavci "intelektualne i ostale usluge", i ispostavlja se da je međimurski župan "uložio" u Pukanićeve usluge oko 650 tisuća kuna, javlja List Međimurje. To je postalo razvidno dugo očekivanim izvješćem agencije za razvoj Međimurske županije, Redee, kroz koju Županija posredno financira dobar izgled HNS-ovog župana Josipa Posavca.

>Kako građani financiraju Pukanićeve besplatne novine?

U samom je izvješću o poslovanju Redee Međimurje News je spomenut u dvije rečenice i navodi se da Redea odrađuje poslove vezane uz prodaju poslovnog prostora, na ugovor o djelu zapošljava glavnog urednika, novinare i fotografe te priprema članke vezane uz rad Agencije i aktualnih zbivanja u njihovoj domeni.

Intelektualne usluge bez intelektualnih usluga

No kako je stavka "intelektualne usluge" koje Redea koristi toliko skupa, o njoj je dva dana prije sjednice Županijske skupštine morao raspraviti Odbor za financije i proračun. Njemu je Redea morala dostaviti detaljnu specifikacijom troškova "intelektualnih i ostalih usluga" koji iznose 987.504 kune - trećinu ukupnog Redeinog proračuna.

Iz specifikacija se tek vidi da su od tog milijuna kuna troškovi usluge na izdavanju Newsa "zaokruženi" na 640 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga je 608 tisuća namijenjeno troškovima izdavanja novina, a 31 tisuću kuna su troškovi za grafičko oblikovanje i pripremu. Pitanje se postavlja samo od sebe - koliko ostaje onda intelektualne usluge? Mizerno malo, navodi list.

Direktor Agencije Matija Derk hladno je kazao da za cjelokupno poslovanje Redee odgovara on kao direktor, a župan Posavec je "šef" i direktor odgovara njemu.

Nitko ne čita te novine

Zanimljivo su i riječi, navodi Međimurje, Ivice Perhoča, direktora komunalnog poduzeća Čakom, koji je u Skupštini kazao kako njegovi kolege radnici skupljaju neotvorene buntove Međimurje Newsa i stavljaju ih u kante za smeće. Derk i Posavec to prepisuju lošoj distribuciji.

Podsjetimo, nakon otkrića da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uložio dva milijuna kuna u ZG News, krenuli smo u istragu sestrinskih izdanja NCL novosti po Hrvatskoj kojima je vlasnik Ivo Pukanić. Index, kao ni Međimurski list nisu mogli dobiti na uvid ugovore sklapane između agencije Redea i NCL novosti.

A.B.
Foto: Index, Medjimurje.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara