"Pukanić prekršio zakon objavom povijesti bolesti svoje supruge"

POVJERENSTVO za praćenje i procjenu provedbe politike ravnopravnosti spolova u medijima ocijenilo je kako je Ivo Pukanić medijskom objavom povijesti bolesti svoje supruge Mirjane Pukanić prekršio zakon.

U dopisu kojeg je predsjednica Povjerenstva, Sniježana Matejčić, uputila Gordani Lukač-Koritnik, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, te predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Zdenku Duki i predsjedniku Novinarskog vijeća časti Dragutinu Hedlu, navodi se kako je Pukanić prekršio odredbe iz čak pet zakona - Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o medijima, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o liječništvu, kao i Kodeks časti hrvatskih novinara.

"Novinarska profesija je povredom nekoliko hrvatskih zakona spuštena na razinu kriminalnog djelovanja"

Tekstom kojeg je Pukanić objavio u 649. broju Nacionala, od 22. travnja ove godine, prema ocijeni Povjerenstva "objavljivanjem povijesti bolesti i drugih detalja iz privatnog života Mirjane Pukanić povrijeđene su zakonske odredbe". "Povrijeđena su ne samo temeljna ljudska prava Mirjane Pukanić kao osobe, žene, dodatno i supruge suvlasnika NCL Media Grupe i lista u kojemu je tekst objavljen, nego je novinarska profesija, povredom nekoliko hrvatskih zakona, spuštena na razinu kriminalnog djelovanja", smatra Povjerenstvo.

U dopisu Povjerenstva potom su citirani članici zakona koje je Pukanić prekršio te se, između ostalog, napominje kako su zakonom zabranjeni diskriminacija na temelju bračnog ili obiteljskog statusa, javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način te neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne.

Povjerenstvo upozorava i kako "ovo nije prvi put da se u Nacionalu iznose neprimjereni podaci iz privatnog života Mirjane Pukanić".

I.M.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara