Pula: Počele pripreme za postavljanje kravate oko Arene

U PULI su danas počele pripreme za postavljanje grandiozne i u svijetu jedinstvene umjetničke instalacije pod nazivom "Kravata oko Arene", autora Marijana Bušića.

Naime, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare u Puli, u subotu 18. listopada trebao bi se zavezati čvor te crvene kravate, dugačke 800 metara a u najširem dijelu široke 25 metara, čime će taj projekt ući u Guinessovu knjigu rekorda.

Alpinisti splitske udruge "Spirit", penjući se po zidinama Arene, danas su počeli postavljati konstrukciju koja će pridržavati najduži kravatu na svijetu, dok su na parkiralištu podno Arene postavljeni elementi inženjerske skulpture koja je podloga za čvor kravate i za pritezanje završnog dijela kravate prema moru.

Prema riječima autora Marijana Bušića, tom se umjetničkom instalacijom želi skrenuti svjetsku pozornost na kravatu i njezinu domovinu Hrvatsku, koja se upravo njome na najbolji mogući način predstavlja Europi i svijetu.

"Kravata je oduvijek bila svjetski simbol dostojanstva, svečanosti i uspješnosti", ustvrdio je Marijan Bušić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pulski gradonačelnik Luciano Delbianco istaknuo je kako nema tog novca kojim bi se mogla platiti tako velika reklama Pule i Hrvatske, kakvu jamči instalacija, jer će "subotnje vezivanje čvora kravate objaviti svi najpoznatiji svjetski mediji".

Kako se čulo, vrijednost projekta prelazi milijun kuna, a u realizaciji sudjeluju ministarstva kulture, europskih integracija i turizma te Hrvatska turistička zajednica zajedno s istarskom i pulskom turističkom zajednicom.

Predstavnici projekta novinarima su pokazali i umjetnu sovu koja je posuđena iz zagrebačke zračne luke, koja ima zadatak plašiti galebove koji su tijekom dosadašnjih priprema uneređivali buduću kravatu oko Arene.

(Hina) dspo ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara