Pula: Predstavljeni istarski projekti na "EXPO-u"

U povodu odluke Ministarstva kulture da dva kulturna projekta iz Istarske županije predstavljaju hrvatsku kulturu i umjetnost na svjetskoj izložbi EXPO 2005. u japanskom gradu Aichiju danas je u Puli na konferenciji za novinare župan Ivan Jakovčić izrazio zadovoljstvo što će Istra biti nazočna na toj poznatoj svjetskoj izložbi.

Jakovčić je istaknuo kako smatra da će koncert Tamare Obrovac i njezina ansambla Transhistrie te izložba "Voda kao izvor života antičke Pule" Arheološkog muzeja Istre i Međunarodnog istraživačkog centra "Brijuni-Medulin" u najljepšem svjetlu zastupati Istru i njezinu bogatu kulturnu baštinu.

Voditeljica MIC-a i članica nacionalnog povjerenstva za EXPO 2005. Vesna Girardi-Jurkić najavila je kako će se u okviru te izložbe 12. travnja održati Hrvatski nacionalni dan, kad će uz ostale izvođače iz Hrvatske nastupiti Tamara Obrovac i biti predstavljena Izložba jer se najbolje uklapa u moto EXPO-a "Kap vode, zrno soli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vesna Girardi-Jurkić ocijenila je kako će se Hrvatska zajedno sa 120 država sudionica te izložbe predstaviti u najboljem svijetlu jer je, kako je rekla, "voda paradigma svega što se događalo kroz civilizacijski hod na Jadranu dug više od 2000 godina". Time će se, po njezinim riječima, Hrvatska moći mjeriti s civilizacijom Japana, države koja se oslanja na vodu i more.

Suautorica izložbe Kristina Đin kazala je kako će ta izložba s 50 originalnih predmeta, 30 panoa te katalogom koji će biti tiskan na japanskom jeziku, na najbolji mogući način promovirati Pulu, Istru, Hrvatsku i Europu na Dalekom istoku, pokazujući kako je Pula svoj razvoj od prapovijesti do danas vezala uz vodu.

(Hina) xdspo ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara